Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Kultura starejših za vse generacije

V sredo, 21. novembra, je na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani potekal dogodek z naslovom Kultura starejših za vse generacije, kjer so slušatelji Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje spregovorili o kulturi in njenemu povezovanju v lokalni skupnosti.
V sredo, 21. novembra, je na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani potekal dogodek z naslovom Kultura starejših za vse generacije. Dogodek je sofinanciral Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

V uvodnem nagovoru je prof. dr. Ana Krajnc, predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, poudarila, kako pomembna je kultura starejših za lokalni razvoj. Skozi kultur se razvija tako posameznik kot tudi skupnost. Ustvarjajo se nove možnosti povezovanja in graditve skupnosti, ki vključuje vse generacije. Za identiteto naroda je pomembno poznavanje zgodovine. Ivanka Klopčič iz UTŽO Murska Sobota je naredila kratek pregled čez zgodovinsko dogajanje prekmurskih Slovencev med leti 1919 in 2. svetovno vojno. Spregovorila je o madžarizaciji Slovencev, v okviru katere je bil slovenski jezik prepovedan. Od ˝Vendov˝nas je mag. Dušan Kramberger popeljal v UNESCO-vo kulturno dediščino. Spregovoril je o snovni in tehnični kulturni dediščini ter postopku prijave kulturne dediščine na Unescov seznam. 

UTŽO Šmarje pri Jelšah nas je skozi besedo in sliko popeljala po lepotah domovine. Legende so nam naslikale življenje županov, vaških norčkov in prebivalcev Šmarja pri Jelšah. Društvo študentov andragogike in pedagogike je skozi predstavitev projekta Vidimo, slišimo, beremo … skupaj poudarilo povezovalno lastnost branja. Branje ustvarja prostor medgeneracijskega sodelovanja in možnost vključevanja v družbo. UTŽO Koper je med drugim predstavila poezijo o soli življenja v obmorskem svetu. Pesmi so govorile o barvah, vonju in slikovitosti Istre ter življenju njenih domačinov. Program pa je zaključil študijski krožek Spoznavamo svoje mesto in domovino iz UTŽO Ljubljana, ki nas je popeljal po Trubarjevi poti v Nemčijo, Plečnikovih mojstrovinah na Dunaj in skritih znamenitosti Ljubljane.

Dogodek je želel poudariti pomen kulture starejših za razvoj skupnosti in posameznika in to je tudi uspelo.

Oglejte si tudi