Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Junij v Ljubljani

Že petič bo na Kongresnem trgu potekal festival Junij v Ljubljani, ki bo postregel z bogatim brezplačnim programom.

Ob brezplačnem Bežigradfest, ponuja zabavne vsebine ob večerih, bo junij mesec še enega brezplačnega festivala na Kongresnem trgu. Festival Junij v Ljubljani

 

Dopoldnevi bodo namenjeni otrokom, ki si bodo lahko ogledali različne lutkovne in gledališke predstave, popoldnevi bodo rezervirani za lahkotnejše plesne in glasbene žanre, vrhunske gledališke in plesne predstave ter koncerti pa bodo na sporedu vsak večer. Vse predstave so brezplačne in tako dostopne vsakomur.

 

Baletni večeri

 

Festival se začenja z vrhunskim baletnim večerom Tango v izvedbi virtuoznih baletnih plesalcev Slovenskega Narodnega Gledališča Maribor, v koreografiji Edwarda Cluga.


Tako kot vsako leto, bodo tudi letos na junijskem odru nastopili odlični baletni plesalci SNG Opere in baleta Ljubljana, z baletom za otroke Picko in Packo. Na letošnjem festivalu bodo pripravili še koncert opernih arij v čast 200. obletnici rojstva italijanskega opernega skladatelja Giuseppa Verdija.

Predstava Korak v dvoje po Pii in Pinu, ki je posvečena življenju in delu enega največjih slovenskih plesnih parov, nam obljublja vrhunski ples izjemnega tandema Rosane Hribar in Gregorja Luštka. Navdih za predstavo je balet Pie in Pina Mlakar z naslovom Lok, prvič uprizorjen 18. novembra 1939, v Residentzheater v Müchnu.

 

Stand up in komedija

 

Dve uri čistega smeha boste deležni vsi, ki si boste prišli na Kongresni trg ogledati odlična stand up komika Vida Valiča in Denisa Avdiča, ki se bosta poslovila od svoje predstave Vid Valič & Denis Avdić, udar po moško! Špas Teater se je odločil, da izjemno popularno predstavo »izkoristi« v dobrodelni namen za otroke projekta Botrstvo ter tako pomaga tistim, ki so pomoči najbolj potrebni, saj bi prav zabave in smeha moralo biti polno življenje vsakega otroka.

 

Za duhovite dialoge in iskriv humor bodo poskrbeli tudi igralci SNG Drame Ljubljana s predstavo Nežka se moži. Že naslov najnovejše igre Vinka Möderndorferja Nežka se moži (2009) kaže, da se je avtor navdihoval pri znamenitem delu Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Iz klasičnega Matička so vzeta tudi imena nastopajočih oseb (Matija, Neža, Tonči) in ena najbolj znanih komičnih situacij. Predstava je zmagala na natečaju za najbolj izvirno slovensko komedijo v okviru celjskega festivala Dnevi komedije.

Na junijskem odru bo letos prvič potekala Triada, tradicionalni projekt, namenjen povezovanju umetniških akademij Univerze v Ljubljani: Akademije za glasbo, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Akademije za likovno umetnost. Obeta se bogat in raznolik program, namenjen občinstvu različnih starosti in okusov v sodelovanju z uveljavljenimi slovenskimi umetniki.

AFS France Marolt bo izvedel celovečerni koncert v z orkestrom Nova Muzika iz Nove Gorice. Akademska folklorna skupina France Marolt je pisana druščina posameznikov, ki jih povezuje veselje do plesa, petja in slovenskega izročila.

Orkester Slovenske filharmonije in Slovenski komorni zbor bosta nastopila pod taktirko Lorisa Voltolinija . Kot marsikateri glasbeni dogodek v letošnjem letu, bosta tudi ta koncert zaznamovali 200. obletnici rojstev skladateljskih velikanov - Richarda Wagnerja in Giuseppa Verdija. Občinstvo na Kongresnem trgu bo lahko prisluhnilo priljubljenim odlomkom iz oper Sicilianske večernjice, Nabucco, Trubadur, Rienzi, Mojstri pevci Nürnberški in Leteči Holandec.

Glasba

 

Zveza kulturnih društev Ljubljana pripravlja koncert z naslovom »Skyfall« v izvedbi Papirniškega pihalnega orkestra Vevče, ki velja za enega najboljših orkestrov v Sloveniji in prejemnika številnih nagrad. Igrali bodo glasbo iz filmov Vojna Zvezd, James Bond (Skyfall), legendarni Boter in drugi znani filmi, ter glasbo iz 80-ih in 90-ih let preteklega stoletja.

Festival Rock Otočec v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem že štirinajsto leto zapored organizira predizbore za mlade neuveljavljene glasbene skupine. Nekaj izmed več kot 100 prijavljenih si izbori nastop na festivalu, kjer oder delijo z že priznanimi glasbeniki. Na festivalu Junij v Ljubljani se bodo predstavili letošnji in lanski zmagovalci - ljubljanska rockabilly zasedba Eightbomb in dolenjski blues-rockerji El Kachon.

Plesna šola Kazina pripravlja plesni spektakel - Ljubljana Gala Dance Show. Na nepozabnem plesnem večeru boste lahko uživali v mozaiku različnih plesnih stilov – od moderna, jazz baleta, show dancea, stepa in hip hopa.

 

Letošnji festival bo tudi v znamenju človekovih pravic. Parada ponosa se bo zaključila s povorko z Metelkove ter s slavnostno prireditvijo na Kongresnem trgu v okviru festivala Junij v Ljubljani. Na odru bodo poleg glasbenih skupin Napravi Mi Dete in Dandelion Children, nastopili tudi predstavniki gejevske, lezbične, biseksualne in transeskualne skupnosti ter govorci iz javnega življenja.

 

Festival Junij v Ljubljani zaključuje predstava brez igralcev, a ne brez nastopajočih, v režiji Mareta Bulca in produkciji Zavoda Maska. Šesterica odličnih glasbenikov (Jaka Berger, Miha Blažič - N'toko, Matija Dolenc, Polona Janežič, Tina Perić in Irena Preda) v predstavi Gremo vsi! raziskuje večno vprašanje: ostati ali oditi. Država je bend in prebivalec države je glasbenik in selitev iz države v državo je kot selitev glasbenika iz benda v bend. Gremo vsi! je mogoče brati kot povabilo. K ogledu predstave. K spremembam. K transformaciji. Tistih na odru. Kot tudi tistih izza odra. In nazadnje tudi nas. Vsekakor vredno ogleda!

 

Oglejte si tudi