Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

GLASBA V CAPOEIRI

Zelo pomemben vidik capoeire je glasba. Kako capoeirist izvaja svojo igro capoeire, sovpada z ritmom in stilom igrane glasbe.

Ko nastopi čas Rode (kroga), ugledamo Baterijo-capoeiristični orkester. Berimbau-i zaigrajo in glavni pevec zapoje uvodno pesem. Šele nato lahko v Rodo vstopita dva igralca. V Rodi se sliši zvok tradicionalnih inštrumentov, ritmično ploskanje, petje glavnega pevca in odgovore “zbora”. 

 

 

Obstajajo različni ritmi. Naša skupina uporablja predvsem tri tradicionalne ritme: Angola, Sao Bento Pequeno de Angola in Sao Bento Grande de Angola. Te določa glavni in vodilni inštrument Berimbau(ponavadi so v Bateri-ji prisotni trije), ob spremljavi dveh Pandeirov Atabaquei-ja in dveh manjših inštrumentov(Agogo in Reco-reco).


Pesmi, ki jih prepevamo, sledijo tradiciji starih mojstrov. Glavne teme, ki se v njih pojavljajo so ljubezen, življenje ob morju, legende in veliki mojstri, igra capoeire, rituali in običaji ter druge. Pojejo se v brazilski portugalščini, ki se jo capoerist nauči postopoma na svojem potovanju v capoeiri.


Združitev suženjske borbe in ritualnosti afriške kulture najde v pesmih in plemenskih ritmih capoeire enega svojih najmočnejših izrazov. Element božanskosti je prisoten v številnih besedilih pesmi, berimbau pa velja za sveto glasbilo. Že s svojo obliko izraža ženski in moški pol, ki poganjata kolo življenja. Prek svojih vibracij vzbudi Axe, ki prinese energijo in višje stanje zavesti igralcem capoeire. 


Treningi:

ODRASLI:

TOR, ČET, PET


OTROCI

PON, TOR, ČET, PET


Za točne urnike in lokacije poglejte:

www.capoeiratb.si

www.facebook.com/capoeiratradicaobaiana.si

capoeiratb@gmail.com 

+386 (0)41 243 411 (Društvo)

 

 

Oglejte si tudi