Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Danes začetek festivala Sonica

Četrti festival tranzitornih umetnosti Sonica se bo danes v CUK Kino Šiška ob 20. uri otvoril z razstavo mladih nizozemskih umetnikov.
Sonica je eksperimentalni festival, ki se poigrava z razstavnimi formati, mejami digitalnega in analognega ter objekta in performansa. V svoji četrti ediciji znova prinaša presek vmesnih prostorov avdiovizualnih performansov, interaktivnih instalacij, predavanj, digitalnih delavnic, projekcij, rezidenc in klubskih večerov.

 

Letošnji festival Sonica soj tranzitornih umetnosti izraziteje obrača k mediju zvoka, hkrati pa ohranja prehodnost sodobne umetnosti med številnimi mediji, od instalacij, avdiovizualnih vse do interaktivnih del, od znanosti do opularne kulture, ki se ‘naključno’ srečujejo skozi tehnologijo.

 

Velika otvoritev se bo zgodila v Kinu Šiška  z otvoritvijo razstave avdiovizualnih in interaktivnih del ter osrednjim koncertom. Letošnjo SONICO ponovno zaznamuje velika udeležba nizozemskih avtorjev mlajše generacije (Gabey Tjon  A Tham, Joris Strijbos, Daan Brinkmann, Willem Marijs & Mike Rinijerse, Bram Vreven), katerih gostovanje je posledica kreativnega partnerstva z izjemnim festivalom TodaysArt iz Haaga, ter njegovim kuratorjem Olofom van Windenom, ki je tudi prispeval del razstavnega in projekcijskega programa. 

 

Premierno  bo predstavljena tudi inovativna,zvočno koncertna instalacija  Privid, prisluh Tomaža Groma ter delo Monolit  Maše Jazbec, ki je bilo premierno prikazano letos na festivalu Ars Electronica v Linzu. Na razstavi bosta tudi dve instalaciji mlajšega portugalskega vizualnega ustvarjalca Huga Olima.

 

S svojo četrto edicijo SONICA prinaša v novembrski hlad izbrano selekcijo izjemnih in lepih del in zapolnjuje vrzel živih audiovizualnih dogodkov pri nas. Obenem pa napoveduje za naslednje leto preobrazbo v nove formate in edicije, ki bodo postali bolj stalni in se naselili tudi v ostale mesece in letne čase.

Oglejte si tudi