Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

CAPOEIRA na seznamu UNESCA

V novembru 2014 je krog capoeire bil vključen v seznam žive (nesnovne) kulturne dediščine človeštva pod zaščito UNESCA. V čast temu dogodku mojster Ubaldo »Alegria« s svojo skupino Capoeira Tradiçăo Baiana vljudno vabimo na odprto rodo v petek, 16.1.2015, ob 18.00
Capoeira je afro-brazilska kulturna praksa z mnogimi vidiki in dimenzijami. Čeprav je boj, je tudi ples; nanjo lahko gledamo kot na folkloro, na šport ali umetniško prakso. Capoeira namreč vključuje vse različne oblike žive kulturne dediščine, od ustnega izročila (vključno z jezikom), uprizoritvene umetnosti, družbene prakse in praznovanja do tradicionalnih obrtnih veščin.[ZP1] 

 

Razvila se je v 17. stoletju kot socialno orodje in izraz solidarnosti med sužnji in jim pomagala v soočanju z nasiljem sužnjelastniškega sistema. Skozi čas je postala pomemben simbol brazilske identitete in pomemben del brazilske kulturne dediščine, s priznanjem UNESCA pa je krog capoeire zapisan kot del svetovne žive kulturne dediščine človeštva.

 

Krog je osnovni element capoeire, saj se znotraj njega odvija »igra« dveh capoeiristov. V igri sta vedno prisotna dva elementa – igrivost in slavje ter duh upora proti zatiranju. Ostali capoeiristi v krogu ploskajo in pojejo ter igrajo tradicionalna glasbila. V krogu capoeire se zbirajo posamezniki iz različnih družbenih krogov, narodov, starosti in spola, enaki drug pred drugim. Družbene razlike se izenačijo, ostane le etika, ritual in modrost. Krog capoeire tako predstavlja načeli solidarnosti in inkluzivnosti.

 

Ker capoeira uporablja mnoga različna izrazna in pedagoška orodja, igra združevalno vlogo s tvorjenjem novih socialnih mrež, skupne identitete ter vezi sodelovanja in solidarnosti med člani. Znanje in praksa se dopolnjujeta in izmenjujeta, naučene veščine se aktivno uporabljajo, meje so postavljene pod vprašaj, starejši so spoštovani, a improvizacija tke nove pesmi in gibe. Metaforično predstavlja krog sveta, krog življenja, kjer je prostor za nepričakovano in kjer včasih kdo zmaga in včasih izgubi.

 

Obstajajo različne oblike capoeire in krogov capoeire, v Brazilji in po svetu, ker pa je velikokrat videna le kot športna aktivnost, je pomembno izpostaviti pomen drugih elementov te kulturne prakse. Poleg fizičnega udejstvovanja vključuje socialne in etične elemente, ponuja igrivo, večstransko in poučno kulturno udejstvovanje tako za odrasle kot tudi otroke. Priznanje capoeire kot kulturne dediščine pa je tudi potrdilo pomen zaščite tradicije in tradicionalnih oblik capoeire ter s tem pomen mojstrov tradicije v procesu predajanja znanja in modrosti.  Prisotnost tradicionalnih gibov in pesmi pa ne izključuje prostora za improvizacijo in kreativnost; tako se v krogu spoštovanje starejših in dobrodošlica mladim srečata in zapojeta o vsakodnevnih prigodah in posebnih dogodkih.

 

Odprti krog capoeire organizira mojster Josè Ubaldo Dos Santos »Alegria« s svojo skupino Capoeira Tradição Baiana. Mojster Ubaldo »Alegria« se s capoeiro ukvarja že od svojega otroštva. Učil se je pri velikih mojstrih v Braziliji in leta 1992 je stopil na pot učitelja. V Braziliji je bil pobudnik mnogih humanitarnih projektov; capoeiro je uvedel tudi v psihiatrično ustanovo v mestu Salvador de Bahia.

 Splet življenjskih okoliščin ga je pripeljal v Evropo, kjer uspešno poučuje capoeiro onkraj meja svoje rodne dežele. Po desetih letih poučevanja capoeire vse od Benetk do Maribora, Josè Ubaldo Dos Santos deluje na kulturnem in športnem področju capoeire predvsem v Ljubljani in Trstu. Ustanovil je svojo skupino z imenom Capoeira Tradição Baiana in nekaj svojih učencev že izučil za profesorje in inštruktorje.

Društvo izvaja redne treninge za otroke, mladino in odrasle v Ljubljani, Trstu, Celju, Velenju in Cerknici. Sodeluje na številnih kulturnih, humanitarnih in izobraževalnih dogodkih in festivalih ter prireja dve tradicionalni mednarodni delavnici v decembru in juniju.

 

16.1. 2015 ob 18h

OŠ Trnovo, Karunova 14a, Ljubljana

capoeiratb@gmail.com

+386 (0)41 243 411 (Društvo) 

 

Oglejte si tudi