Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Bobri 2013

Letošnji festival Bobri bo v znamenju glasbe

Ljubljana bo od sobote, 26. januarja, pa vse do sobote, 9. februarja 2013, v znamenju 5. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Jutri v sredo, 23. januarja, pa je na vrsti dan za deljenje brezplačnih vstopnic za Bobrovske prireditve.

 

Dan brezplačnih vstopnic

 

Brezplačne vstopnice za obisk prireditev bodo na voljo v sredo, 23. januarja, in če ne bodo čisto pošle, tudi v četrtek, 24. januarja. Obiskovalci jih lahko prevzamejo v Festivalni dvorani Pionirskega doma na Vilharjevi 11 med 17. in 20. uro. Žal pa vsako leto številni obiskovalci ostanejo brez vstopnic za bobrovske prireditve, kajti te zelo hitro poidejo. Za festival je na voljo 15.307 brezplačnih vstopnic.

 

Prirediteljica festivala je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent pa Slovensko mladinsko gledališče. Prvi festivalski takti se bodo zaslišali to soboto na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču Ljubljana, na premieri prireditve Glasba na poti; gre za glasbeno pripoved o tem, kako ljudje že od pradavnine potujemo po svetu in vselej nesemo s seboj tisto, kar nas najbolj določa, tudi glasbo.

 

Bobri obiskovalcem omogočajo, da pokukajo v zakulisje umetniškega ustvarjanja in si ogledajo, kar je gledalčevim očem po navadi skrito, ter da na številnih delavnicah, ki spremljajo festivalske prireditve, tudi sami postanejo ustvarjalci.

 

Pestra glasba

 

Ravno glasba je v ospredju letošnjih Bobrov, tako kot je bila lani osrednja tema likovno ustvarjanje, predlani pa seveda knjiga, saj je bila Ljubljana tedaj Unescova svetovna prestolnica knjige.

 

Različni in vsi odlični glasbeniki nam bodo na številne strune godli vse do pustne sobote, 9. februarja, ko se bo njihovo muziciranje zaključilo z Velikim kosovirskim koncertom, ki ga pripravljata Lutkovno gledališče Ljubljana in Kino Šiška. Kosovirji so seveda tisti kosmati prijatelji otrok, ki se prevažajo v žlicah in najraje jedo paradižnike, mladim bralcem pa jih je podarila domišljija Svetlane Makarovič.

Pomemben kulturno-vzgojni festival

 

Bobri so v zadnjih petih letih prerasli v pomemben ljubljanski, pa tudi slovenski kulturni festival, ki je že od samega začetka kulturno-vzgojno obarvan, saj prireditve spremljajo številne delavnice.

 

Na letošnjih Bobrih bodo otroci lahko obiskali triindvajset glasbenih prireditev in triinštirideset gledaliških predstav, si ogledali štirinajst filmov in se udeležili kar sedeminštiridesetih delavnic s področja likovne in drugih umetnosti.

 

Letošnje Bobre je pripravilo kar 38 kulturnih zavodov in skupin, ki ustvarjajo v Ljubljani. Bobrovske prireditve se bodo dogajale na devetindvajsetih prizoriščih v prestolnici. Med nova sodi tudi Ljubljanski grad, kjer bodo otroci v spremstvu zmajčka Francija iskali zaklad, po gradu pa se bodo lahko potepali tudi v družbi Francijevega mlajšega sorodnika »e-zmajčka«.

 

Tudi letošnje bobrovske prireditve bodo ob delavnikih dopoldan namenjene vrtcem in šolam, popoldan, ob sobotah, nedeljah in na kulturni praznik, v petek, 8. februarja, pa otrokom v spremstvu starejših spremljevalcev. 

 

 

Oglejte si tudi