Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Spomladansko čiščenje Ljubljane

Pomlad letos zamuja, vendar pa v Ljubljani že poteka tradiconalna spomladanska čistilna akacija pod naslovom »Za lepošo Ljubljano 2013«.

 

Namen akcije je temeljito spomladansko čiščenje funkcionalnih površin na območju Mestne občine Ljubljana, v njej pa sodelujejo oddelki Mestne uprave MOL, Četrtne skupnosti MOL, javna podjetjaa povezana v Javni holding Ljubljana, ter javni zavodi Mestne občine Ljubljana. V okviru različnih akcij pa lahko na pomoč priskočite tudi občani.

 

Podpora udeležencem

 

Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL bo v okviru akcije zagotovil sredstva za ekipe s tovornimi vozili in delavci, ki se bodo odzivale na pozive udeležencev čistilnih akcij v okviru akcije »Za lepšo Ljubljano 2013«. Oddelek ima za izvedbo akcije predvidenih 24.000 evrov. Sicer Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet celo leto skrbi za urejanje javnih zelenih površin, v letošnjem letu pa izstopa predvsem urejanje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter Jakopičevega drevoreda v parku Tivoli.

 

V Javnem podjetju Snaga bodo udeležencem akcij tudi letos delili vreče za ločeno zbiranje odpadkov. S tem želijo poudariti pomen doslednega ločenega zbiranja odpadkov, s katerim bodo udeleženci čistilnih akcij pripomogli k večjemu deležu recikliranih odpadkov in zmanjševanju porabljenega prostora na odlagališču Barje. Na Javnem podjetju Snaga ocenjujejo, da bodo udeleženci čistilnih akcij zbrali okrog 150 ton odpadkov. Ob tem opozarjajo, da spomladanske čistilne akcije niso namenjene zbiranju in odvažanju nevarnih ter gradbenih odpadkov. V zbirnem centru Barje bo Snaga brezplačno prevzemala tudi vejevje, medtem ko je odvoz vejevja oziroma zelenega odreza plačljiv.

90 čistilnih akcij

 

Javni zavod Turizem Ljubljana tudi letos koordinira čistilne akcije v organizaciji turističnih društev na območju Mestne občine Ljubljana. V akciji bodo sodelovala vsa aktivna turistična društva v Ljubljani, ki bodo organizirala približno 90 čistilnih akcij. V predelih mesta, kjer turistična društva še niso ustanovljena, pa bodo na pomoč priskočila interesna združenja in druga društva, katerih članom skrb za lepše okolje ni tuja.

 

Čiščenje Ljubljanice


Tudi letos se bo akcija Za lepšo Ljubljano zaključila z akcijo čiščenja Ljubljanice, ki je ob ekološkem poslanstvu postala priljubljena tudi kot turistična prireditev. V akciji bodo sodelovali potapljači, člani društva za podvodne aktivnosti Vivera in člani drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze ter člani drugih društev: okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, reševalci, čolnarji. Skupaj bodo v soboto, 20. aprila 2013, čistili dno Ljubljanice med Špico in Zmajskim mostom. Nesnaga, dvignjena iz vode, bo na ogled in v opomin mimoidočim na Čevljarskem mostu od 10. ure naprej.


Turizem Ljubljana bo tudi letos tradicionalno delil cvetoče lončnice. V soboto, 20. aprila 2013, bo med 11. in 13. uro na Čevljarskem mostu ter na Hribarjevem in Cankarjevem nabrežju potekala še kulturno-zabavna prireditev, ko bo povodni mož med sprehajalkami in sprehajalci v meščanskih opravah iskal svojo Urško. Ko jo bo našel, bo z njo pri vstopno-izstopnem mestu Ribji trg zaplesal v Ljubljanico.

 

O vodi

 

Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija: Akcija Za lepšo Ljubljano se vsako leto začne 22. marca, na Svetovni dan vode. Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija je ob tej priložnosti v poklon vodi, kot pomembnemu elementu urbanega okolja, razvilo novo spletno aplikacijo z naslovom »Rimska Emona« (www.primavoda.si). Aplikacija prikazuje zavidljive gradbene dosežke in ozaveščenost Emoncev o pomenu higiene za zdravje prebivalcev. Emonci, ki so živeli v rimski naselbini Emona na območju Ljubljane, so imeli namreč že v času rimskega cesarstva urejen vodovod in kanalizacijo, ostanki obeh sistemov pa so vidni še danes.

 

V JP Vodovod-Kanalizacija bodo ob Svetovnem dnevu voda prvič izdali E-novice JP VODOVOD-KANALIZACIJA, s katerimi bodo uporabnike periodično obveščali o aktualnih temah, povezanih z delovanjem podjetja, oskrbo s pitno vodo in kanalizacijo ter ozaveščali o pomenu ohranjanja vodnih virov. Na e-novice se lahko prijavite na spletni strani www.vo-ka.si.

Vir: MOL

 

Oglejte si tudi