Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Na 9. Slovenskem forumu inovacij več kot 3000 obiskovalcev

Ljubljana, 13. november 2014 – V Cankarjevem domu se danes zaključuje 9. Slovenski forum inovacij, osrednja slovenska prireditev o inovativnosti. V dveh dneh si je razstavo 47 najboljših inovacij ogledalo več kot 3000 obiskovalcev, v raznoliko zasnovanem programu se je odvilo več kot 36 predavanj in okroglih miz, pred poslušalci se je zvrstilo 92 govorcev, 50 strokovnih svetovalcev v poslovnem in tehnološkem stičišču pa je izvedlo več kot 100 brezplačnih svetovanj na različne tematike. Najboljše inovacije letošnjega foruma si je danes v dopoldanskem času z zanimanjem ogledal tudi Predsednik RS Borut Pahor.

Za sodelovanje na Slovenskem forumu inovacij se je letos prijavilo 144 inovacij, ki so jih poslala podjetja, inovatorji in podjetniki posamezniki, raziskovalno-razvojne inštitucije ter študenti in dijaki. Med njimi je bilo tudi nekaj takšnih, ki predstavljajo novost tudi na svetovni ravni. Večina razstavljenih je že v fazi realizacije oziroma prototipiranja, vsako leto pa je boljša tudi kakovost prijavljenih inovacij. Nacionalna ocenjevalna komisija, sestavljena iz 37 uglednih slovenskih strokovnjakov je izbrala 47 najboljših inovacij, in sicer 33 inovativnih proizvodov, 10 inovativnih storitev in 4 inovativne poslovne modele.

 

Po včerajšnji slavnostni otvoritvi je potekala tudi razglasitev najboljših osmih inovacij letošnjega foruma v posameznih kategorijah, kjer je zmagala inovacija Brezdotična večfunkcijska kontrolna enota z možnostjo zaznavanja različnih gest podjetja Anigmoteh, d. o. o.  Druga najboljša inovacija letošnjega foruma inovacij je inovacija Disipativni granulirani materiali za dušenje vibracij in hrupa, ki jo je prijavila Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani. Tretje mesto med najboljšimi letošnjimi inovacijami pa je pripadlo inovaciji Polimerno vezivo za vodni avtoreparaturni sistem, ki jo je prijavilo podjetje Helios TBLUS, d. o. o.

Programsko dogajanje letošnjega foruma je bilo razdeljeno v dva vsebinska sklopa, ki sta potekala vzporedno in sta bila namenjena različnim ciljnim skupinam. Vsebine poslovno-inovacijskega programa so bile za tiste, ki želijo uspešno komercializirati svojo invencijo, vsebine mednarodnega programa pa vsem, ki želijo prodreti na tuje trge. Del programskih vsebin v okviru letošnjega dogodka je SPIRIT Slovenija pripravila tudi v sodelovanju z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost (ARRS), v okviru akcije Odlični v znanosti 2013, danes so tako potekale odmevne predstavitve znanstvenih dosežkov s področja tehnike.

Slovenski forum inovacij je osrednji nacionalni vseslovenski poslovni dogodek na temo inovativnosti in podjetništva, ki kaže inovacijsko sposobnost Slovenije in je platforma za predstavitev idej ter navezavo stikov za nadaljnji razvoj. Več informacij o samem dogodku je na voljo na spletni strani www.foruminovacij.si, kjer je na voljo tudi elektronski slovensko-angleški Katalog inovacij 2014, v katerem je predstavljenih vseh 47 najboljših inovacij letošnjega 9. Slovenskega foruma inovacij.

Oglejte si tudi