Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Eurogardnovi vrtičkarski nasveti za mesec marec

Za optimalen začetek sezone.

Priprava tal:

 

Z deli pričnemo, ko se  vrtna zemlja dovolj osuši in ogreje za pripravo gredic. Zemlja pred obdelavo tal ne sme biti premokra. V primeru daljšega deževja moramo počakati da se tla delno osušijo. V peščenih tleh odvečna voda zelo hitro odteče. V težjih tleh pa je to odvisno tudi od lege zemljišča in vremenskih pogojev.

Namen prekopavanja je obdelati in površinsko zadelati ostale rastlinske ostanke predhodnega pridelka, mehansko uničiti plevel in preprečiti kapilarni tok vode. S tem tla prezračimo, zrahljamo in obogatimo z ustreznim hranilnimi dodatki. Če jeseni dela nismo opravili se obdelave tal lotimo zgodaj spomladi ko tla niso več zmrznjena. Jesenska obdelava je zlasti pomembna za težka zbita tla, saj zimski mraz razbije večje grude in izboljša sestavo.  Z vsakolet­nim dodajanjem organskih gnojil, najboljši je kompost, lahko prav vsakršna tla izboljšamo in zrahljamo. Ključ do pestrosti nujno potrebnih mikroorganizmov v zemlji je jesensko zastiranje z organskim materialom- kompostom, mulčem ali zrelim gnojem . Tudi setev rastlin za zeleno gnojenje ima funkcijo prehrane mikroorganizmov, ki organsko snov predelajo v humus.

Zastiranje tal:

 

Tla zastiramo iz različnih vzrokov: preprečujemo rast plevela in dvigujemo temperaturo zemlje. Plastične folije uporabljamo za zatiranje plevela (črna), dvigovanje talne temperature (črna in prozorna) in pospeševanje zorenja plodov (bela). Folijo položimo pred setvijo oz. saditvijo. Ob robu grede izkopljemo 10 cm globok jarek in z lopato folijo vdelamo v zemljo. Pri setvi izrežemo odprtine skozi katere potisnemo seme v zemljo. Ko seme vzklije, rastlinico potegnemo skozi odprtino, da lahko nemoteno raste. Zalivamo po potrebi skozi odprtine. Zastiranje z organskimi snovmi kot so slama, lubje je  primerno, kjer želimo preprečevati razvoj plevela in izboljšati kakovost zemlje. Organska zastirka dobro vzdržuje zračno vlago. Najprimernejši čas za nanašanje je pomlad in zgodaj poleti, vendar ne, če so tla mrzla, zelo vlažna ali suha.

 

ZELENJAVNI VRT

V Vrtnem centru Eurogarden Vam svetujemo, da si za uspešen začetek pripravimo setveni načrt. Pred tem si pripravimo seznam rastlin, ki jih želimo gojiti.

Ko oblikujemo načrt kolobarjenja, si najprej naredimo spisek glavnih vrtnin in približno količino, ki bi jo pridelovali. Na papir si naredimo razpredelnico (vrtnine v vrstah, meseci v stolpcih). V prazne prostore si označimo setvene čase in čas rasti za posamezne vrtnine. Vsaki skupini zelenjave določimo svojo gredo in označimo najpomembnejšo. Po mesečnem načrtu, ki ga imamo, določimo vrstni red. Načrt lahko uporabljamo ves čas, le vrtnine premikamo z ene grede na drugo. Pri kolobarjenju se vrtnine letno premikajo po gredah v določenem zaporedju. Prednost je v preprečevanju razmnoževanja različnih talnih škodljivcev, ki napadajo točno določene vrste zelenjave. Pripravljena tla prekrijemo s folijo ali tunelom in počakamo teden dni, da se zemlja ogreje; nato lahko sejemo zgodnjo zelenjavo. Seme, ki smo ga posejali februarja prepikiramo v toplo gredo. Večino zelenjave sejemo v brazde. Na gredi napeljemo vrvico in ob njej naredimo za seme dovolj globoko brazdo. Semena potresemo vanjo in jih prekrijemo s prstjo s pomočjo grabelj. Tla rahlo pretlačimo in zalijemo. Gosteje sejemo, če bomo rastline kasneje presajali. Kombiniramo lahko hitro in počasi rastoče vrste. Hitro rastoče bodo dozorela preden bodo ovirale počasi rastoče. Če sejemo v suhih razmerah, brazdo pred setvijo zalijemo z vodo in posamezno seme rahlo zadelamo v tla in prekrijemo s suho prstjo.

V marcu že sejemo nekatera zelišča, sivko porežemo za tretjino, na prosto pa ob primernem vremenu sejemo peteršilj, krebuljico, širokolistno vrtno krešo, ognjič in druge. V zaščitenem prostoru sejemo baziliko, koper, majaron, tolščak. Odstranimo zastirko in obrežemo vsa olesenela zelišča.

Sejemo solate, korenje, redkev. V hladne grede na prostem sejemo ali posadimo solato in špinačo, ki jo bomo aprila že lahko rezali. Mlade rastlinice v hladnem vremenu pokrijemo z agrokopreno. Marca že sadimo sadike zgodnjega zelja, cvetače, brokolija in boba. Posadite spomladanski česen in čebulček. Rastline, ki rastejo bolj skupaj (npr. grah), sejemo v 25 cm široke jarke. Semena enakomerno razporedimo in zasujemo z zemljo. Zelenjavo, ki jo večkrat režemo (npr. solata) sejemo prosto ali pa v široke jarke, ki so 8 cm narazen.

Mlade rastline postopno redčimo, da niso pregoste. Pri tem odstranjujemo slabše rastline. Populjene rastline odstranimo (kompostiramo) zemljo pa poravnamo.

Presajanje je uspešnejše, če presajamo mlajše rastline. Preden začnemo presajati, rastline zalijemo. Rastlino izkopljemo iz zemlje, primemo za liste in prenesemo v izkopano luknjo ter zasujemo z zemljo tako, da so spodnji listi tik nad zemljo. Če je vreme toplo in suho, presajene rastline zalijemo in zaščitimo (gosta mreža ali stožci iz časopisnega papirja). Skrbimo, da je zemlja še nekaj naslednjih dni vlažna.

 

Visoke grede

 

Tudi visoke grede moramo pripraviti na novo sadilno sezono. Če se je zemlja v gredi posedla je sedaj čas za dodajanje plasti komposta. To naredimo tako, da odstranimo približno 20cm zgornjega sloja in nasujemo nov kompost, nato pa znova dodamo zgornjo plast.

SADNI VRT

Marca opravimo tista opravila v sadnem vrtu, ki so najpomembnejša za vzgojo zdravih pridelkov.

V marcu dokončamo zimsko rez sadnih dreves in obrežemo jagodičevje. Sadna drevesa pognojimo z organskimi in mineralnimi gnojili. Pod grmi jagodičevja in nizkoraslih sadnih dreves na šibkih podlagah priporočamo oskrbovanje tal pod krošnjo s pletjem, gnojenjem in zastiranjem. Odrasla visokodebelna drevesa pa imajo lahko travo tik do debla.

Proti koncu meseca marca že lahko zacvetijo marelice in breskve. V primeru, da se  ponoči temperature še spustijo pod ledišče, drevesa zavijemo v kopreno.

Sajenje sadnega drevja

 

Velikokrat je vreme pozno jeseni neugodno in sadik ne moremo pravočasno posaditi. Zato sajenje prestavimo na februar ali marec oziroma ko vremenske razmere to dopuščajo.

Pomembno je vedeti: sajenja se lotimo takoj ko je mogoče, dokler je še dobra izbira sadik v drevesnicah,

 

–        zgodnejše sajenje pripomore, da se sadike hitreje ukoreninijo in lažje prenašajo sušo,

–        sajenje opravimo v suhem vremenu, ko zemlja ni več zmrznjena,

–        pred sajenjem preverimo zdravstveno stanje sadik, s škarjami prerežemo korenine, ki morajo biti na prerezu bele in vlažne,

 

Vsako sadno drevo potrebuje svoj življenjski prostor (odvisno od podlage, sorte in gojitvene oblike). Okvirne sadilne razdalje za sajenje so različne, za podrobnejša navodila se posvetujte v naših vrtnih centrih ali se dodatno poučite. Jama naj bo globoka vsaj 0,5 metra in  široka vsaj 1 meter, pri izkopu damo vrhnjo, s hranili bogatejšo plast (ornico) debeline 20 centimetrov, na en kup in spodnjo plast (mrtvica) na drugi kup. Korenine zasujemo z rodovitnejšo zemljo.

Kjer se pojavlja voluhar in pri sadnih vrstah, ki teknejo voluharju, moramo sadike posaditi v pocinkano zaščitno mrežo. S tem bomo drevesa obvarovali v prvih letih. V tem času, ko so brsti še zaprti v obstoječih nasadih sadnega drevja opravimo tako imenovano zimsko škropljenje z bakrenimi in oljnimi pripravki. Kasneje lahko drevje zaščitimo z lepljivimi trakovi, ki jih nalepimo okrog debla.

 

VINSKA TRTA

 

V marcu je še čas za rez vinske trte. Trto režemo zato, da zagotovimo pravilno razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Pri rezi pazimo, da enoletni les režemo 1-2 cm nad očesom tako, da je rez nekoliko poševno od očesa. Pri rezi dvoletnega in starega lesa pazimo, da so rane pri rezi čim manjše. V dobi mirovanja lahko opravimo škropljenje z bakrenimi pripravki.

OKRASNI VRT

Pregledamo in popravimo poti, zidove in ograje. Uredimo grede s trajnicami. Odstranimo vse odmrle dele rastlin, ter ostanke zastirke. Rastline, ki so se preveč razrasle, lahko razdelimo in presadimo. Pregledamo gomolje trajnic, ki prezimujejo izven zemlje v kleti. Če so začele odganjati, jih postavimo v korita in zasujemo z zemljo, v primernih razmerah pa jih prenesemo ven v grede. V toplo gredo sejemo enoletnice in trajnice. Sadimo nekatere vrste čebulnic.  V hladnih nočeh zaščitimo proti mrazu občutljive čebulnice. Obrezujemo in strižemo grmovnice in živo mejo. Vrtnicam odstranimo zimsko zaščito jih obrežemo.

V vodnem vrtu očistimo ribnik. Popravimo bregove in odstranimo vse odmrle rastline oziroma njihove dele.


TRATA

 

Ko se temperature že toliko dvignejo, da se rast priče travno površino pokosimo. Če je trata dovolj nizka pustimo nepokošeno in pregrabimo z grabljami. S tem boste odstranili mah, mrtva, gnila ali plesniva stebla ter prezračili zgornji sloj. Z ročnim ali motornim prezračevalnikom bomo rušo prezračili globlje in bolj temeljito, vendar morate pri tem delu paziti, da ne poškodujete preveč koreninskega sistema. Pomemben faktor pri tem delu je vreme. Po posegu s prezračevalnikom mora biti dovolj vlage, da se travna ruša oziroma koreninski sistem ponovno hitro obraste. Luknje, ki jih naredimo z prezračevanjem zapolnimo s peskom.

Na peščenih ali humusnih tleh travno površino povaljamo zato, da korenine povežemo s tlemi in hkrati izravnamo manjše neravnine. Težkih tal ne valjamo.

Marca tudi opravimo prvo spomladansko gnojenje z mineralnimi in po potrebi lahko tudi organskimi gnojili.

 

Setev trave in polaganje travne ruše

 

Pred setvijo mora biti zgornja plast zemlje obdelana tako, da je drobno grudičasta. Najprimernejši čas za setev trave je spomladi do sredine maja in konec poletja do sredine septembra. Lahko sejemo tudi v drugih mesecih, vendar moramo poskrbeti za dovolj temeljito namakanje.

Ko zemljišče pripravimo, se takoj lotimo setve, da se zemlja ne zapleveli in zbije. Sejemo različne vrste trav. Za setev izberemo primerno travno mešanico. Takoj po setvi uporabimo mineralno gnojilo, najbolje t.i. startno gnojilo. Nato seme z grabljami zagrabimo plitvo v zemljo in povaljamo z valjarjem. Po setvi moramo vzdrževati enakomerno vlago v zemlji.

 

V Vrtnem centru Eurogarden, Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.

 

Še več info pa na www.eurogarden.si

Oglejte si tudi