Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Eurogardnovi vrtni nasveti za mesec Julij

Julij je tudi v Eurogardnu prvi pravi poletni mesec. To je čas, ko marsikdo zapusti svoje domovanje in se odpravi na dopust. Če hočemo v poletnem času imeti lep vrt, moramo tudi v mesecu juliju zanj pravilno skrbeti. Prvo in najpomembnejše opravilo v poletnih mesecih je zalivanje.

 

Zelenjavni vrt

 

V zelenjavnem vrtu pobiramo vse vrtnine, ki dozorijo v tem času. Med njimi so tudi kumare, ki jih pobiramo mlade in zjutraj, sicer rade zagrenijo. Konec meseca začnemo saditi in sejati kitajsko zelje, cvetačo, kolerabo, zimski por, ohrovt, brstični ohrovt, zelje, endivijo, cikorijo, pozni radič, repo in druge vrtnine, ki jih bomo pobirali jeseni ali pozimi. Zaradi lažjega zorenja ne gnojimo z dušičnimi gnojili ampak uporabimo taka, ki imajo večjo vsebnost fosforja in kalija. Sladko koruzo pognojimo in okopljemo. Storže oberemo, ko se laski obarvajo v rjavo barvo. Nizki fižol sadimo lahko do sredine meseca. Obiramo jagode.

V poletnih mesecih v zelenjavnem vrtu vse bujno raste, okusni pridelki pa nam bogatijo poletni jedilnik. Nekatere gredice bodo kmalu prazne, zato pomislimo, kaj bomo nanje posejali ali posadili, saj neobdelana tla hitreje preraste plevel, škodujejo pa jim tudi kratkotrajni močni nalivi in poletna pripeka.

Na sončno gredico sejemo v juliju sladki komarček, z močno odebeljenimi mesnatimi listnimi peclji, imenovanimi glava. Pridelek pobiramo oktobra in novembra. Iz glav delamo juhe in omake za rižoto, okusen je tudi v solati. Ljubitelji solate v juliju še lahko sejete, saj tudi v poletni vročini oblikuje lepe zelene glavice. Prijeten dodatek solati je peteršilj, ki ga poleti sejemo na nekoliko osenčeno gredico in rukola, ki jo sejemo vse do avgusta.. Rukolo sejemo kjerkoli v vrtu in trgamo mlade lističe, ki imajo prijetno oster okus. V poletni vročini jo redno zalivajmo, da se izognemo obisku bolhača, ki v listih rukole dela luknjice. Kreša je vrtnina, ki jo sejemo vse leto. Pridelujemo jo v vrtu ali v hiši na svetli okenski polici in režemo, ko so rastlinice visoke več kot 5 cm Za obogatitev solat so primerne tudi rdeče redkvice, ki se tudi v vrtu odlično obnesejo v mešanem posevku s solato. Skrbimo, da bodo tla dovolj vlažna, saj bomo s tem preprečili puhlost in olesenitev.

 

Konec julija lahko še vedno sejemo kitajsko zelje na grede, kjer smo pobrali zgodnji krompir, korenček, stročji fižol ali grah. Predvsem lepo bo uspevalo v topli jeseni. Listna rebra blitve in peclje pripravljamo kot šparglje, listi pa so, s krompirjem, tudi nepogrešljiv dodatek ribjim jedem. Na prazne gredice lahko posejemo tudi rastline za zeleno gnojenje, na primer facelijo ali belo gorjušico. Te rastline hitro in bujno rastejo in razvijejo obilno zeleno maso, ki varuje tla pred poletnimi nalivi in sušo. Zelenje po šestih tednih pokosimo in zakopljemo v tla ter jih s tem obogatimo. S tem pripravimo gredo za sejanje zimske zelenjave v jeseni.

Za več zanimivih informacij pa sledite povezavi!

Oglejte si tudi