Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Eurogardnovi nasveti za mesec december

SADNO DREVJE

 

Čeprav sadni vrt v tem letnem času počiva, ga ne smemo povsem zanemariti. Drevesa premažemo z zaščitnim premazom pred pozebo, ožigi, škodljivci, boleznimi, mahovi in lišaji. V zimskem času je za drevesa nevarna divjad. Najboljšo zaščito dosežemo z ogrado celotnega sadovnjaka ali posameznih dreves.

Če pride do obilnega sneženja in sneg ostaja na vejah, ga je priporočljivo otresti, da preprečimo lomljenje vej. V kolikor se veje zlomijo, le-te odstranimo, mesto preloma gladko odrežemo in premažemo s cepilno smolo.

SKRB ZA ŽIVALI


Ko zapade sneg in prekrije vse okrog nas, ptice in druge divje živali težje pridejo do hrane. Pomagajmo jim. Če še nismo razobesili ptičjih krmilnic, to naredimo in vanje natrosimo semena. Na veje dreves obesimo lojne pogače.

SOBNE RASTLINE


V zimskem času imamo v stanovanju zaradi ogrevanja suh zrak, zato nam bodo sobne rastline  hvaležne, če jih pršimo s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo. Za manj suh zrak v prostoru lahko na radiatorje postavimo vlažilce zraka ali mokro krpo.
Lončnice redno zalivamo in spremljamo njihovo rast. Preverimo, da jih niso napadle nadležne uši, pršice ali kakšni drugi škodljivci in bolezni. V toplem stanovanju se škodljivci in bolezni na rastlinah zelo hitro širijo, zato je potrebno takojšnje ukrepanje. Od cvetočih rastlin je najbolj v ospredju božična zvezda, saj je  v mesecu decembru gotovo na vsaki mizi ali polici naših domov.

Pozimi cvetijo tudi amarilisi ali vitezove zvezde, ki jih lahko sami vzgojimo tako, da posadimo čebulico v lonček z zemljo. Lonček nato postavimo na svetlo in toplo mesto in zmerno zalivamo; pazimo, da ne zalivamo po čebulici. Ko požene cvetno steblo, začnemo dodajati hranila. Cvetel nam bo do dva tedna, odvisno od temperature v prostoru. Če čebulico amarilisov sadimo v presledkih dveh ali več tednov, imamo cvet lahko do pozne pomladi.


V tem času so zelo pogosti tudi božični kaktusi, azaleje in kamelije. V začetku zime, ko počivajo, potrebujejo hladen prostor, in sicer  7 0 C do 10 0 C, ko pa se pojavijo cvetni popki, jo prenesemo v toplejše prostore.

Lahko si kupimo ali vzgojimo tudi hijacinte, ki nam s svojim vonjem polepšajo temne in hladne zimske dni.

 

BOŽIČNO ŽITO

 

Po starem cerkvenem običaju naj bi zraven jaslic imeli ozelenelo žito. Poseje  se na god sv. Lucije, 13. decembra. Za setev pšenice lahko uporabimo najrazličnejše posodice in podstavke prazničnih barv in motivov.

NAČRTOVANJE

 

Ob dolgih zimskih večerih imamo čas, da si naredimo načrt o tem kaj, kje in kako bomo sejali v naslednjem letu. Ob tem moramo upoštevati tudi pravilo kolobarjenja. Pregledamo zalogo semena in dokupimo kar nam primanjkuje. Pri načrtovanju vam bodo poleg naših prodajnih svetovalcev v veliko pomoč tudi knjige in revije o vrtnarjenju ter načinu uporabe pridelkov, katere bogatijo naš prodajni program.

Orodje očistimo in temeljito pregledamo. Če je pokvarjeno popravimo, če ne znamo poskrbimo, da ga pravočasno dostavimo na servis. V primeru, da je orodje oziroma oprema dotrajano ali pa ugotavljamo, da bi nam bi prišel prav še kakšen nov pripomoček, si pripravimo seznam za nakup. Lahko pa se bo kateri izmed treh mož slišal naše želje in nam to prinesel.

 

MESEC OBDAROVANJ

 

December je mesec, ko nas obiščejo in obdarujejo kar trije dobri možje; Miklavž, Božiček in Dedek To je čas veselja, zabave in obdarovanj. Tovrstno vzdušje v našem domu ustvarimo z raznovrstnimi okraski. Sestavni del praznične okrasitve skoraj vsakega doma je novoletna smrečica ali jelka, okrašena z okraski v soju luči.  Mogoče pa je ustvariti praznični ambient  tudi z drugim okrasjem. Ponudba raznovrstnega okrasja ali materialov, če si ga želimo izdelati sami je bogata tudi v našem vrtnem centru Eurogarden.  Okrasitev naj bo sad vaših želja s pridihom domišljije. Naš bivanjski del in okolico bomo s tem spremenili v svet, ki nas bo odpeljal od vsakodnevnih skrbi. Ob postavljenih jaslicah zeleni božično žito, vonj kadila spremlja Božični večer, iz kuhinje se širi omamen vonj, domača potica pa že kraljuje na mizi.

 

Vse to in še več lahko izberete med bogato ponudbo Vrtnega centra Eurogarden. Veselimo se vašega obiska.

Oglejte si tudi