Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Državni presejalni program za raka dojk DORA ponovno v Litiji

V začetku junija se državni presejalni program za raka dojk DORA ponovno vrača v Litijo. Na presejalno mamografijo (slikanje dojk) bodo v mobilno enoto programa DORA povabljene ženske med 50. in 69. letom s stalnim prebivališčem v občinah Litija in Šmartno pri Litiji. Mobilna enota bo stala pri ZD Litija, in sicer od 3. junija do 10. julija 2014.

V torek, 3. junija 2014, bo v Litiji pričela delovati mobilna enota državnega presejalnega programa za raka dojk DORA. Na pregled (slikanje dojk z mamografijo) v to enoto bodo vabljene vse ženske med 50. in 69. letom iz občin Litija in Šmartno pri Litiji. Skupno število žensk iz teh občin, ki ustrezajo vsem merilom za sodelovanje v programu, je 1.300.

 

Mobilna enota bo stala ob Zdravstvenem domu Litija, in sicer na spodnjem parkirišču zaradi prenove zdravstvenega doma.

 

Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda v mobilni enoti. Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice. V program pa se lahko naročijo tudi same, če ustrezajo merilom, in sicer tako, da pokličejo brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si.

 

Tokrat bodo ženske iz teh občin vabljene že v drugi krog presejalnega slikanja. Mobilna enota programa DORA je v Litiji namreč delovala že pred dvema letoma. Slikanje žensk bo potekalo od 3. junija do 10. julija 2014.

 

Državni presejalni program za raka dojk DORA omogoča ženskam med 50. in 69. letom pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe v dojki, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu. Če raka odkrijemo zgodaj, je zdravljenje zelo uspešno.

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

 

 

Oglejte si tudi