Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Nepozabni potepi po Srcu Slovenije: Vikend odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji

Sezona nepozabnih potepov po Srcu Slovenije se začenja! Spoznajte posebnosti Šmartna pri Litiji med 28. in 30. avgustom! Pričakujte doživetja s posebnimi ugodnostmi in presenečenji. Spoznavajte rokodelske in druge tradicije, presenetite otroke s posebnimi dogodivščinami, razgibajte se v krajih posebnih razgledov in s potepanji od enih do drugih vrat sodelujte v nagradni igri za družinsko kopanje v Termah Snovik!

KONEC AVGUSTA NAS OD PETKA DO NEDELJE SRCE V ŠMARTNO PELJE


Od 28. do 30. avgusta jo mahnemo na pot po Šmartnem pri Litiji! Po ogledu znamenitosti in različnih tematskih poti obiščemo Jablaniško dolino s prav posebnimi domačijami, vmes obiščemo prijazna gostišča in sloviti grad Bogenšperk z ustvarjalnimi delavnicami in viteškimi igrami.  


V petek, 28. avgusta, ne zamudite

  • BREZPLAČNEGA OGLEDA ZNAMENITOSTI Šmartnega pri Litiji, ki se začne ob 17. uri na Staretovem trgu; 
  • BREZPLAČNE LONČARSKE DELAVNICE z vretenom pri Barbari Dacar na Staretovem trgu od 18. do 19. ure;

V soboto, 29. avgusta, vas čakata

  • BREZPLAČEN OGLED STALNE ZBIRKE SAVSKIH PRODNIKOV v Gasilskem domu na Bregu pri Litiji; ogled, ki bo trajal od 9. do 10. ure, pripravlja Društvo LAZ;
  • VODEN SPREHOD PO GOZDNI ČEBELARSKI POTI v Dragovškem; od 10. do 12. ure vas po poti vodijo pravi poznavalci iz Zavoda za gozdove;

V nedeljo, 30. avgusta, pridite po doživetja na brezplačna vodenja  

  • V GRADIŠČE PRI PRIMSKOVEM, kjer vas ob 10. uri na Gradišču 17 pričakuje Etnološko društvo Jurija Humarja;
  • NA JAVORSKO ENERGIJSKO POT, po kateri vas bodo od 11.30 dalje popeljali zeliščarji iz društva Janez Javorski; zbirališče na Javorju 23;

V soboto in nedeljo, 29. in 30. avgusta, doživite posebnosti odprtih vrat

  • NA GRADU BOGENŠPERK, kjer vas v soboto vabijo na brezplačen voden ogled gradu ob 11. uri, do 14. ure so ogledi brezplačni. V nedeljo je brezplačen voden ogled gradu ob 11. uri in 16. uri, v atriju gradu bodo od 14. ure ustvarjalne delavnice, prav tako pabodo v parku za gradom potekale privlačne VALVASORJEVE VITEŠKE IGRE!  

Vikend odprtih vrat in potepov po Srcu Slovenije naj vam polepšajo še

  • DOMAČIJA SPOMINOV, Gradišče pri Litiji 7, ki od petka do nedelje vsako polno uro odpre vrata tematske razstave starih predmetov in fotografij.
  • EKO DOMAČIJA VOVK, Gradišče pri Litiji 1, kjer vas gostitelji vabijo na vodene ogledez degustacijo v petek ob 15. in 17. uri in v soboto in nedeljo vsako drugo polno uro.
  • ZELIŠČARSKA DOMAČIJA PIVEC, Vrata 3, Šmartno pri Litiji, kjer si lahko v petek in soboto ter v nedeljo do opoldneva vsako polno uro privoščite ogled vzorčnega zeliščnega vrta z degustacijo zeliščnih čajev in kulinaričnih dobrot. V nedeljo se ob 14. uri predstavljajo na gradu Bogenšperk!
  • GOSTILNA MAČEK, Usnjarska cesta 7, kjer za čas vikenda odprtih vrat pripravljajo dva posebna jedilnika s svežimi domačimi testeninami in istrskimi fuži.
  • GOSTILNA PUSTOV MLIN, Cerovica 19, ki vas vse dni navdušuje s postrvmi, pripravljenimi na različne načine, ter z domačim kruhom in pecivom; 
  • GOSTILNA PRI JANEZU, Velika Štanga 7, kjer vas v soboto in nedeljo pričakujejo z jedmi, pripravljenimi po receptih naših babic.

Pričakujte še nova doživetja v Lukovici, Litiji in Kamniku!

 

Oglejte si tudi