Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Dnevnikova izvidnica: Glasuj za Litijo!

Vse do 6. marca 2015 poteka vseslovenski izbor do turistov najbolj prijaznega kraja. Med 15 kraji se za ta naziv poteguje tudi Litija. Glasovnica, s katero lahko oddate svoj glas, je vsako sredo objavljena v časniku Dnevnik in na spletni strani http://izvidnica.dnevnik.si.

Več o Dnevnikovi izvidnici


Slovenci, ko nanese beseda o lepotah domačega kraja, ne skoparimo z besedami. Vprašanje je le, ali jih dejansko znamo v najlepši luči predstaviti tudi tujim turistom. Da bi ocenili dejansko sliko slovenskega turizma, nadaljujemo Dnevnikovo izvidnico.

 

Že 26.11. 2014 bomo v Dnevniku lahko prebrali prvo reportažo Dnevnikove zimske izvidnice. K sodelovanju so bili povabljeni tuji državljani z vseh petih celin sveta, ki živijo, delajo ali so zgolj na obisku v Sloveniji.

 

15 tednov, 15 slovenskih mest

 

Tuji izvidniki bodo v 15 tednih obiskali 15 mest, ki morda na prvi pogled nimajo gostu veliko za ponuditi. Pa je dejansko res tako? To bodo odkrivali izvidniki vsak teden posebej. Neodvisno, neobremenjeno in brez vnaprejšnjega poznavanja razmer bodo tuji gostje preverili storitve turističnoinformacijskih centrov, preizkusili gostinsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in nasploh kot pravi turisti spoznavali izbrane turistične kraje. Njihova doživetja, vtise in izkušnje bodo Dnevnikovi novinarji podrobno popisali v obširnih tedenskih reportažah in jih nadgradili s strokovnimi mnenji uglednih poznavalcev turizma in etnologije.

Največ pozornosti bodo namenili gostoljubju, urejenosti, videzu in čistoči obiskanega kraja, prav tako označenosti kraja in prometni povezavi. Še posebej jih bo zanimalo, kako je urejen javni prevoz. Zanimalo jih bo kulturno dogajanje, zabava, rekreacijska, gastronomska in nastanitvena ponudba kraja. Pohvale in kritike izvidnikov bodo seveda dobronamerne, namen izvidnic je namreč opozoriti tako na lepe kot na manj lepe plati slovenske turistične ponudbe – v upanju, da bi ta postala še prijaznejša in gostoljubnejša, in da bodo tisti, na katere bodo letele kritike, napake tudi odpravili.

 

Glas strokovne komisije

 

Dnevnikova izvidnica, letos poteka namreč že tretje leto, je od samega začetka zelo brana tako na straneh časopisa kot tudi na spletni strani. Ne le doživetja izvidnikov, odlično se berejo komentarji oziroma strokovna mnenja uglednih poznavalcev slovenskega turizma. Tako so k sodelovanju povabili urednico oddaje Na lepše na RTV Slovenija Marjano Grčman, etnologa prof. dr. Janeza Bogataja, direktorja podjetja E-laborat Primoža Žižka in Dnevnikovega urednika in novinarja Vita Avguština. Svoj glas za priljubljeni slovenski kraj boste lahko oddali tudi vi, bralke in bralci. Vsako sredo bodo na straneh Dnevnikove izvidnice objavili glasovnico, s pomočjo katere boste glasovali za najbolj priljubljeni kraj, ki ga bodo obiskali Dnevnikovi izvidniki. Vsak teden bodo med pošiljatelji izžrebali deset srečnežev, ki bodo prejeli praktične nagrade, prav vsi pa boste ob koncu Dnevnikove izvidnice 2014 sodelovali v žrebanju za glavno nagrado. Kar 16 Dnevnikovih bralcev bo tudi tokrat pomagalo pri samem projektu. Tako kot pri poletni Dnevnikovi izvidnici bodo tudi v zimski poleg dveh tujih na teren poslali še slovenskega izvidnika. Ta bo v kraju, kjer bo bival en dan (po želji seveda lahko ostane tudi dlje) sam ali v družbi prijateljev, družine, tudi skrbno preveril turistično ponudbo. Tudi njegove vtise, dobre in slabe, bodo tedensko v obliki ankete predstavili na tiskanih straneh in portalu. Marsikje se namreč drugače obnašajo do domačih in drugače do tujih gostov.

 

Nekaj novosti – tudi Radio SI

 

Zdaj že tradicionalni projekt Dnevnikova izvidnica – že petič zapored – letos prinaša nekaj dobrodošlih novosti. Tokrat so se povezali z nacionalnim radiem Radio SI. Skupaj so povabili pri nas živeče tujce, ki so se na povabilo zelo hitro in z veseljem odzvali. In ne le Dnevnikovi novinarji, tudi novinarji Radia SI bodo tokrat izvidnike spremljali na terenu in se z njimi pogovarjali, konec tedna bodo pogovor predvajali na svoji radijski postaji. In še ena novost: tokrat bodo podelili še posebno nagrado kraju, ki ga bodo kot najboljšega, po enotnih kriterijih za vsak kraj, ocenili tujci.

 

Kot prvega izvidnika smo v enega od slovenskih krajev poslali simpatičnega Issiaka Sanoua iz Burkina Fasa. Kaj vse je videl in doživel, lahko preberete na straneh Dnevnikove izvidnice, na Dnevnikovi spletni strani pa si poleg članka lahko ogledate tudi njegov kratek intervju. Po 15 tednih, ko bomo zimsko Dnevnikovo izvidnico pripeljali do konca, bo sledila slovesna razglasitev najprijaznejšega kraja letošnje zime. vl


Letos bodo izvidnike poslali v naslednje slovenske kraje (seznam je narejen po abecedi):

Bohinj

Celje

Cerklje na Gorenjskem

Cerknica

Črna na Koroškem

Divača

Dolenjske Toplice

Gornja Radgona

Koper

Litija

Moravske Toplice

Nova Gorica

Podčetrtek

Ruše

Veržej

 

Kriteriji, na osnovi katerih bodo tujci ocenjevali kraje, ki jih bodo obiskali, in na osnovi katerih bodo tudi podelili nagrado:

1. Urejenost, videz kraja, čistoča

2. Promet, javni prevoz, smerokazi, označevanje znamenitosti

3. Namestitev

4. Ponudba na področju kulinarike (lokalne jedi, lokalna pijača)

5. Ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska in nasploh)

6. Ponudba športnega udejstvovanja, rekreacije, zabave

7. Ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi značilnega za kraj/pokrajino

8. Spletne strani kraja in znamenitosti

9. TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost…

10. Gostoljubnost, splošni vtis

 

 

Glasovnica za Dnevnikovo zimsko izvidnico 2014

 

 

Vsak teden bodo izžrebali osem glasovalcev in šestim podelili Dnevnik-ov paket presenečenja, dvema pa paket Razvedril. Vse glasovnice bodo sodelovale tudi v glavnem žrebanju 6. marca 2015, v katerem bodo petim glasovalcem podelili zbirko kuharskih knjig Hitro in enostavno.

 

 

Vir: Dnevnikova izvidnica - Zima 2014.


Oglejte si tudi