Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Teden vseživljenjskega učenja na IC GEOSS

Na izobraževalnemu centru Geoss je bilo v okviru Tedna vseživljenskega učenja ves maj in junij zanimivo in pestro. Izvedli smo veliko raznovrstnih delavnic, kjer je lahko vsakdo našel nekaj po svojem okusu.
Že v začetku maja smo organizirali ekskurzijo v Tehnološki konzultantski center –TKC Ljubljana. TKC je moderno podjetje, katerega osnovna dejavnost je podpora orodjarski industriji. Glavni dejavnosti sta področji spajanja in preizkusi mineralov. Ekskurzije so se udeležili študentje višješolskega programa Strojništvo.

 

Na občini Litija smo predstavili razstavo izdelkov, ki so jih v programu Predšolska vzgoja izdelale udeleženke izobraževanja odraslih. Unikatno izdelane lutke so nas popeljale v pravljični svet Vidka. Le kdo ne pozna zgodbice »Kdo je Vidku napravil srajčico« ?

 

Zelo pomembna je bila predstavitev diplomskega dela diplomantke višješolskega programa Organizator socialne mreže Andreje Kastelic z naslovom Potreba po ustanovitvi družinskega centra v Litiji. Andreja je raziskala številne primere družinskih centrov v Evropi in Sloveniji. V Litiji in Šmartnem je opravila intervjuje z vodilnimi in strokovnimi delavci institucij, ki jih problematika zelo zadeva. Izvedla je tudi anonimno anketo med starši otrok, vključenih v vzgojnoizobraževalne programe v litijski in šmarski občini. Rezultati so pokazali, da si starši želijo ustanovitev družinskega centra, ki bi veliko prispeval k družini in prijaznemu okolju. Sledila je razprava. Sodelujoči so se strinjali, da bi bilo smiselno čimprej poiskati rešitve  za postavitev takega centra.

 

V maju smo izvedli tudi delavnico Kako izdelamo naravna škropiva in gnojila za vrtnarjenje? Viko Višnikar nam je povedal, kako lahko  na zelo enostaven način koristno porabimo kuhinjske odpadke (olupke) in izdelamo povsem naravno sredstvo, ki je uporabno kot gnojilo, škropivo, lahko pa se uporabi tudi kot čistilo v kuhinji. Celoten postopek izdelave je opisan na naslednji povezavi: http://www.gozdna-vila.si/encim/.

 

Na predavanju Bioenergija in bioterapija nas je Rok Mitić seznanil o bioenergiji in njenem delovanju. Rok  se že vrsto let ukvarja z bioterapijo, zato nam je tudi praktično pokazal, kako si lahko na povsem naraven način z dodajanjem bioenergije pomagamo okrepiti naš imunski sistem in tako določene bolezenske znake odpraviti preden je lahko prepozno. Kar nekaj udeležencev je bilo deležnih njegove terapije in verjamemo da so občutili blagodejne učinke.

 

Blaž Lambergar iz Zavoda za šport, sprostitev in rekreacijo Lamfit pa nam je skozi sproščen trening v pravem športnem duhu pokazal kaj moramo storiti, če želimo, da bomo pridobili kondicijo, oblikovali svoje telo, pri tem pa se počutili zadovoljne in zdrave. Opravili smo  testiranje (telesna teža, odstotek maščobnega deleža, vode…), na kratko pa nam je  predstavil tudi pomen zdrave in pravilne prehrane. Delavnica je bila zelo motivacijska in vzpodbudna.

 

Na okrogli mizi Projektno delo v Litiji smo se pod vodstvom mag. Bena Sterna, projektnega managerja, zbrali predstavniki občine, IC Geoss-a, nevladnih okoljevarstvenih organizacij ter kmetijsko gozdarske zbornice.  Skupaj smo pogledali možnosti, ki jih ponuja evropski program LIFE, ki je namenjen okoljskim tematikam. Ugotovili smo, da je na tem področju potrebno še veliko dela, ki ga lahko uspešno izpeljemo s sodelovanjem v projektnem delu.

 

Zelo zanimiva in poučna je bila Mala šola ličenja z Gabrijelo Stritar, vodjo kozmetičnega salona Gabi. Udeleženke delavnice so se seznanile s pomenom ličil, kako se le-te uporablja ter kako se najhitreje naličiti.

 

Oglejte si tudi