Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Urejanje skalnjaka z zelišči

Namen naravoslovja v vrtcu je naravoslovje v srečanju z naravo in z okoljem, v katerem se otroci gibljejo in živijo.
V tem okolju začnejo odkrivati, doživljati in spoznavati okolje hkrati z razvojem svojih miselnih sposobnosti ter osebnostnim razvojem. V času, ko lahko večino živil kupijo v trgovini, otroci skoraj ne poznajo več izvora sestavin prehrane. Narava pa nam ponuja toliko zdravilnih zelišč, da bi bilo res škoda, če tega ne bi poznali ter uporabljali. Saj vemo, kaj pravi slovenski pregovor: »Kar se Janezek nauči, to Janez zna«.

 

V vrtcu imajo zeliščni vrt že nekaj let. Na njem dela ne zmanjka. Tako so letos spomladi vzgojiteljici s pomočjo otrok najprej vrtiček prelopatali in pobrali iz njega vse plevele. Zelišča, ki so bila že večja, so porezali in posušili. Iz njih v zimskem času in ob različnih priložnostih skuhajo »domači zeliščni čaj«. Iz melise so pripravili melisin sirup, ki so ga tudi takoj poskusili. Drobnjak so uporabili pri pripravi namaza. Zasadili so tudi nova zelišča in jih označili z imeni. Na zeliščni vrt je vsak otrok postavil še svoj kamen z imenom in skalnjak z zelišči je bil gotov. K urejenemu skalnjaku sodi tudi čista okolica, zato sproti pobirajo papirje in druge smeti, ki pridejo na igrišče. V lončene lončke, ki so jih porisali, so zasadili cvetlice, za katere skrbijo in jih bodo odnesli domov na dan družin, da jim bodo rasle za srečo njihovih družin.

 

Vse to delo, ki ga opravljajo skupaj  z vzgojiteljicama in z njunim vzgledom, je odlična podlaga za navajanje otrok na delovne navade, ki so še kako potrebne pri otrocih za njihov zdrav razvoj.

 

Vzgojiteljici Marinka L. in Simona R.

Oglejte si tudi