Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Okrogla miza o zaposlovanju na črno v Litiji

Včasih je tovrstno delo edina možnost za mlade, da sploh začnejo delati in zaslužijo kakšen evro.

Mladinski center Litija, 6. oktober - " Včasih je tovrstno delo edina možnost za mlade, da sploh lahko začnejo delati in si tako zaslužijo kakšen evro".
 
V preteklih dneh je v Mladinskem centru Litija potekala okrogla miza na temo sive ekonomije, katero je v okviru projekta »50 odtenkov sive ekonomije« organiziral Zavod Nefiks.

 

Okrogle mize se je udeležilo kar nekaj mladih ljudi. Dogodek  je povezovala mladinska delavka Tjaša Vidergar, pri teoretičnem delu okrogle mize pa je teorijo povzela in razložila Lea Kovič, študentka ekonomije, ki je tik pred oddajo svoje diplomske naloge. Na okrogli mizi je potekala debata predvsem o zaposlovanju na črno, kakšni so razlogi, da se mladi odločajo za takšno delo in kakšni so razlogi, da se delodajalci odločajo za zaposlovanje svojih delavcev na črno.

 

Mladi so na okrogli mizi lahko izrazili svoje mnenje o tej temi. Skupaj so ugotovili, da je po navadi tovrstno delo edina možnost za mlade, da sploh lahko začnejo delati in si tako zaslužijo kakšen evro. Največji minus tovrstnega dela je, da tvoje izkušnje nato niso nikjer priznane in da se čas dela ne šteje v delovno dobo. Mladi se zavedajo, da tovrstno delo škodi tudi državi, saj zaradi tega država pobere manj davka. Vendar pa dodajajo, da bi morala država najprej poskrbeti za ugodno davčno zakonodajo in vzpodbude, da se delodajalcem ne bi več izplačalo najemanje delavcev na črno. 

Namen okrogle mize in prav tako celotnega projekta »50 odtenkov sive ekonomije« je ozavestiti čim več mladih ljudi o problematiki in posledicah sive ekonomije na celotno gospodarstvo v Sloveniji ter posledično tudi na vse prebivalce Slovenije. 

Oglejte si tudi