Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Zbor Zvon in Kralj Matjaž na Bogenšperku

Nagajivo sonce se je v nedeljo, 31. maja skrivalo za oblake, obenem pa nas je vabilo na popoldanski izziv, preživeti prijetno popoldne skupaj s pevci zbora Zvon in njihovimi gosti iz Pliberka v grajskem atriju gradu Bogenšperk. Zaupali smo mu in nismo bili razočarani, ne nad vremenom in ne nad čudovitim programom, ki so nam ga pripravili organizatorji pomladnega koncert zbora Zvon.
Spomladanski koncert Mešanega pevskega zbora Zvon, pod vodstvom ga. Marije Celestina, se že tradicionalno odvija na gradu Bogenšperk, pevke in pevci pa z njim uradno zaključijo pevsko sezono pred zasluženimi počitnicami. Tudi v tej sezoni so bili zelo dejavni; z vajami so pričeli sredi lanskega septembra, sledili so nastopi, ki so dosegli svoj vrh v prvi polovici tega leta. V marcu je zbor priredil tradicionalni letni koncert ob 125 letnici delovanja, v maju so se udeležili občinske revije pevskih zborov v Šmartnem, pred 14. dnevi so bili gostitelji Zvonarijade, ki se odvija vsako leto v drugem kraju, v juniju pa pevce  čaka še obisk starejših v Domu Tisje in vseslovenski tabor zborov v Stični. S pesmijo  Pred mano je poletje, Pri sosedi, …, so šmarski »Zvonaši« otvorili koncert, za konec koncerta pa so nas ljubeznivo povabili v hribe in gore, saj so nam Slovencem zapisani v genih. Šel sem vrh planin, Planinska roža, Triglav in druge, so nas zasanjano popeljale med lepote gora, kjer kraljuje mir in tišina, kjer se oko naužije lepot, srce umiri in duša spočije. Zbor so tudi tokrat spremljali mladi domači glasbeni instrumentalisti.

 

Tokratni gostje so bili člani Moškega zbora Kralj Matjaž iz Libuč pri Pliberku, ki deluje že 35 let. Na vabila se vselej z veseljem odzovejo, pot pa jih je v teh letih vodila  po različnih prireditvah v Sloveniji, Italiji, avstrijski Štajerski, Nižji Avstriji, na Gradiščanskem, Dunaju  in pri Frizijcih v severni Nemčiji. Poleg ohranjanja narodne pesmi si zbor prizadeva obujati tudi stare običaje kraja, ob libuškem žegnanju zbor priredi veselico, s pestrim kulturnim programom na temo Alpe-Jadran, obenem pa ohranjajo in negujejo tudi lepo cerkveno petje in ob velikih praznikih sooblikujejo cerkvene obrede. Pevovodja zbora je vse od ustanovitve g. Hanes Košutnik. Zapeli so nam Jadransko morje, Ruža crvena, Rož Podjuna Zila, Oj Triglav moj dom, Planike,....

 

Številne obiskovalce, med katerimi je bil tudi šmarski župan g. Rajko Meserko, je z izbrano besedo skozi prireditev vodila ga. Andreja Štuhec. Gostom iz Libuč - zborovodju g. Hanesu, zborovodkinji Zvona  ga. Mariji , instrumentalistom in vsem navzočim se je ob koncu iz srca zahvalil tudi predsednik Zvona g. Milan Klančnik. Glede na videno in slišano to popoldne, se skupaj z njim že veselimo nove sezone, ki prinaša nove izzive, nove uspehe in sodelovanja, ter veliko prijetnih druženj tako na vajah, kot tudi na nastopih.

 

Uroš Pušnik 

Oglejte si tudi