Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
7°C
NED.
22°C
9°C
Oceni objavo

Prvi uporabniki že v prostorih medgeneracijskega središča

Večletne sanje in težko pričakovana selitev v nove prostore stavbe SVC se pričenja, kajti v mesecu maju je bilo končno pridobljeno uporabno dovoljenje. Objekt, ki bo pilotni primer medgeneracijskega  sožitja različnih starostnih kategorij uporabnikov, bo združeval in povezoval mlado generacijo in starejše varovance enote doma Tisje.

 

Kot prvi bodo svoje prostore zasedli malčki enote vrtca RIBICA. V ponedeljek, 26. maja 2014, se bo v izredno lepo urejene prostore v pritličju vzhodnega stolpiča,  v tri oddelke enote RIBICA,  vselilo 40 malčkov.

 

Glasbena šola Litija-Šmartno letos praznuje 60 let organiziranega glasbenega izobraževanja in zato bo vselitev v nove prostore  še bolj svečana. Pouk se bo izvajal v treh nadstropjih zahodnega stolpiča novega objekta na Ljubljanski ulici 3.

 

V teh dneh potekajo zaključni pogovori  z Nepremičninskim skladom pokojninskega in invalidskega zavarovanja  o odkupu varovanih stanovanj. V stavbi SVC v Litiji  bo na voljo 17 oskrbovanih stanovanj, ki bodo na voljo vsem zainteresiranim najemnikom.

Oskrbovana stanovanja (pred leti se je uporabljal izraz varovana stanovanja) so namenjena starejšim od 65 let, ki jim zdravstvene razmere še dopuščajo samostojno bivanje. Oskrbovana stanovanja so lastniška in najemna. Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja d.o.o. je z 211 stanovanji največji ponudnik oskrbovanih najemnih stanovanj v Sloveniji. Ta se nahajajo v Celju, Kopru, Kranju, Krškem, Logatcu, Ljutomeru, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Trebnjem in Trzinu. Sklad med svojimi najemniki občasno izvaja ankete, ki kažejo na veliko stopnjo zadovoljstva med stanovalci. Trenutno so vsa oskrbovana stanovanja Nepremičninskega sklada PIZ zasedena,  zato je potrebno oddati vlogo.

 

Objekti in stanovanja so prilagojeni gibalno oviranim osebam (dvigalo, držala, prilagojena kopalnica), tudi osebam z vozički. Zagotovljena so parkirna mesta. Najemno razmerje so sklene za nedoločen čas. Stanovanja imajo opremljeno kuhinjo in kopalnico. Opremljena so s klicno napravo za klic v sili 24 ur dnevno. Najemniki lahko proti plačilu koristijo storitve oskrbnika po svojih željah in potrebah. Najpogostejše storitve so pomoč v oskrbovanem stanovanju (dnevno prinašanje obrokov hrane, vzdrževanje osebne higiene, gospodinjska pomoč, čiščenje, pranje, likanje…), nudenje zdravstvene nege in storitev ter pomoč pri ohranjanju družabnih stikov. Oskrbnik je navadno bližnji dom starejših občanov. 

 

 

 

 

 

Foto: Saša Pirnavar

Oglejte si tudi