Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

MEDOBČINSKO DRUŠTVO INVALIDOV, SEDAJ TUDI SOCIALNO PODJETJE

V MDI Litija- Šmartno zadnjih nekaj let razmišljamo, kako zagotoviti zadostna sredstva za stroške delovanja Društva. Društvo sicer temelji na prostovoljstvu, vendar se nekaterim stroškom z volunterstvom ne moremo ogniti. Za izvajanje zahtevnih opravil na strokovnem, finančnem in administrativnem področju, ki jih od nas terja Država oziroma njene institucije, moramo najeti strokovni kader, kar pa je v okviru prostovoljstva nemogoče.  
Ugotovili smo, da klub velikemu razumevanju in pomoči Občine Litija, sedanji način delovanja ni samovzdržen. Pri iskanju dodatnih virov sredstev smo razmišljali o socialnem podjetju, invalidskem podjetju, evropskih projektih in drugih možnostih. Po dolgih in tehtnih razmislekih in preučevanju smo se odločili da pod "streho" Društva, ustanovimo socialno podjetje.
Razlogi za to odločitev, ki pomeni posebnost v Sloveniji, so bili naslednji: ohranitev delovanja Društva na dosedanji ravni in obsegu, prostorske možnosti in kader, ki ga bomo iskali med več kot 600 invalidi in skoraj 300 podpornimi člani.
Na Upravni enoti v Litiji smo že pridobili status, jesen pa bo namenjena iskanju storitev, ki jih bomo opravljali na trgu. Pridobljen status socialnega podjetja nam je omogočil, da smo na razpisu pri pristojnem ministrstvu že kandidirali za sredstva, ki pomenijo pomoč pri prvih korakih obratovanja.
Poudariti velja, da bo Društvo povsem enako delovalo tudi v bodoče. Bo neprofitno, temelječe na prostovoljstvu, dobiček iz podjetniške dejavnosti pa bodo namenjen izključno stroškom delovanja Društva oziroma socialnega podjetja.
Za pobude, nove ideje ali celo namige o možnih storitvah, bomo imeli, kot do sedaj, vedno odprta vrata.
                              
                                                                                                 Predsednik:
                                                                                                  Miro Vidic

Oglejte si tudi