Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Kako izboljšati sodelovanje med občinami in NVO

V okviru Stičišča NVO osrednje Slovenije smo izdali priročnik za občine z naslovom: Semafor - podporni ukrepi za delovanje nevladnih organizacij, v katerem predstavljamo ukrepe, ki jih občine lahko sprejmejo in pripomorejo k razvoju nevladnih organizacij (društev, zasebnih zavodov in ustanov), tudi brez dodatnih finančnih sredstev, saj predlagani ukrepi niso nujno povezani z negativnimi proračunskimi posledicami.

V letu  2013 smo med občinami Osrednjeslovenske regije izvedli anketo, s katero smo spraševali o sodelovanju in podpori, ki jo namenjajo občine ​svojim nevladnim organizacijam. Na podlagi ankete je bil oblikovan »semafor sodelovanja« iz katerega je razvidno, katere ukrepe so občine že sprejele, kateri se razvijajo in o katerih občine še ne razmišljajo. S tem smo ​želeli zbrati dobre prakse in pripraviti priporočila zbrana v brošuri, ki bo v pomoč občinam, ki želijo svojim nevladnim organizacijam omogočiti boljše pogoje za delovanje.

 

 Med njimi so tako brezplačna ali subvencionirana uporaba prostorov za NVO, brezplačna oglaševalska mesta, večletno financiranje programov NVO, sofinanciranje programov, ki so delno financirani iz drugih neobčinskih virov, posvetovalna telesa, priznanja za prostovoljce in podpisani sporazumi o sodelovanju med občino in NVO.

 

Seveda mimo finančnih sredstev namenjenih NVO vseeno ne moremo, zato smo dodatno poglavje namenili pregledu občinskih sredstev namenjenih za programe in projekte NVO ter pripravili priporočila za občinske javne razpise za NVO.

 

Po podatkih za leto 2013 14 občin v regiji (oziroma 54 %) nameni več kot 1 in manj kot 2 % proračuna za razpise na katere se lahko javijo tudi NVO. Najnižji delež proračuna za razpise na katere se lahko javijo tudi NVO nameni Občina Brezovica (0,65 % proračuna), najvišji delež pa Občina Ivančna Gorica (4 % proračuna).

 

Med priporočili, ki smo jih zajeli v brošuri in so bili izbrani na podlagi težav s katerimi se srečujejo NVO pri prijavah na občinske javne razpise, pa so predvsem priporočila za določanje prioritet za financiranje za proračunsko leto, kaj naj vsebuje razpisna dokumentacija, roki za objavo razpisov, prijavo na razpise, objavo rezultatov in sklepanje pogodb ter ocenjevanje, spremljanje in vrednotenje občinskih javnih razpisov.

 

​Priročnik je koristen pregled, kaj lahko občina še naredi za boljše delovanje svojih nevladnih organizacij. Dostopen je na spletni strani www.consulta.si na povezavi: http://www.consulta.si/_files/userfiles/file/consulta/pobude/priro%C4%8Dnik_semafor_2014.pdf

 

Klara Kržišnik, Stičišče NVO osrednje Slovenije

Povezave

www.consulta.si

Oglejte si tudi