Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Proslava ob Dnevu zastave na Geossu, 12.4.2015

Spoštovane občanke in občani!

 

Tudi letos bomo priredili proslavo dneva zastave, ki že po tradiciji spada v središče Slovenije GEOSS.

 

Društvo Heraldica Slovenica je bilo ustanovljeno v istem letu, ko je bila proglašena Samostojna država Slovenija. Društvo je neločljivo povezano z narodom, ki predstavlja slovensko nacionalno identiteto: jezik, kultura, zgodovina in slovenska nrav. Predstavlja pa tudi temelje naše simbolike kot so grboslovje, zastavoslovje in rodoslovje, naših prednikov s tisočletnim izročilom. Lansko leto nam je po 24-ih letih uspelo v središče naše domovine postaviti umetniško repliko knežjega kamna, s tem smo kljub velikim zapletom obogatili protokolarni spomenik naše republike.

 

Tradicionalne proslave Dneva zastave organiziramo vsako leto 1. nedeljo po 7. aprilu v spomina na prvo izobe- šanje slovenske zastave, ki je bilo 7. aprila daljnega leta 1848. To dejanje so opravili slovenski študentje iz Dunaja pod vodstvom velikega domoljuba Lovra Tomana. Ta dan je vreden spomina.

 

Letošnja prireditev bo v nedeljo, 12. aprila, ob 13. uri na GEOSS-u. Povorka z zastavami in prapori bo ob tej uri krenila iz pred gostišča Balant k geometričnem obeležju. Zbor praporščakov, zastavonoš, častne enote SV in nastopajočih v kulturnem programu bo ob 12. uri.

 

Vljudno ste vabljeni praporščaki, vojnih veteranov, kulturnih ustanov gospodarstva in drugih političnih organizacij, ki posedujete svoje simbole prapore ali zastave svojih združenj.

 

Jožef Lajevec

Oglejte si tudi