Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Litijska pustovanja nekoč - predavanje z dokumentarnimi posnetki, 29.1.2015

V četrtek, 29. januarja 2015, ob 18. uri, bo v Modri sobi Kulturnega centra Litija potekalo predavanje z naslovom Litijska pustovanja nekoč, na katerem bo predavateljica Helena Hauptman predstavila zgodovino litijskega karnevala ter postregla z zanimivimi podatki in anekdotami. Dogodek prirejata Mestni muzej Litija in Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija-Šmartno.

Vstop je prost, toplo vabljeni!

PRVE OMEMBE PUSTOVANJ
Kmetijske in rokodelske novice leta 1847 in 1848 opisujejo javno organizirano pustovanje v Litiji. Za tiste čas je značilno, da so maškare in njihovo pojavljanje še smatrali kot nekaj nespodobnega in neprimernega, v nasprotju s tedanjimi moralnimi normami in zlasti kot slab vzgled mladini.

OBDOBJE MED OBEMA VOJNAMA
Pustne povorke so organizirali litijski obrtniki. Sprevod se je vil iz Gradca, čez Litijo do Šmartna in nazaj. Tradicija pustovanja se je nadaljevala že iz časov pred 1. svetovno vojno in po navedbah tedanjih časnikov niti med njo ni usahnila.

POVOJNO OBDOBJE
Prvi večji pustni karnevali v organizaciji Turističnega društva Litija so se pričeli leta 1958. K sodelovanju so pritegnili domala vse litijske delovne organizacije in priprave na ta dogodek so potekale praktično celo leto. V 60. in 70. letih, ko je litijski karneval dosegel vrhunec, je prireditev obiskalo tudi do 20.000 gledalcev.
V novem tisočletju je vnema za sodelovanje na tradicionalnem pustnem karnevalu popustila in pustne povorke so se skrčile le na nekaj skupin. V zadnjih letih se Občina Litija trudi ponovno oživeti nekdaj imeniten dogodek.

Oglejte si tudi