Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Dobro delo za dober namen

Da dobrota res ne pozna meja, smo Litijani in Šmarčani dokazali na Velikonočni ponedeljek, 6. 4. 2015, ko smo se odzvali na povabilo Pevskega društva Lipa iz Litije in se udeležili dobrodelne prireditve »POVEŽIMO DLANI IN ZDRUŽIMO OBČINI!« Zbirali smo finančna sredstva za pomoč družini Planinšek – Brčan iz Zavrstnika, katerim je pred 14. dnevi pogorelo na hiši in ob njej vse kar je bilo lesenega. Praktično jim je ogenj uničil celo streho z zgornjim nadstropjem hiše, drvarnico in domače živali.
Zbrali smo se v dvorani Pungrt – OŠ Šmartno pri Litiji in preživeli večer z družino Planinšek – Brčan; tu so bili tudi gasilci domačega in sosednjih gasilskih društev, ki so se tisto usodno noč borili z ognjem, z njimi smo bili prijatelji in znanci, sosedje, vaščani, ki so družini takoj priskočili na pomoč, ter dobri občani Občin Litija in Šmartno pri Litiji. V prijetnem glasbenem programu so nas obiskovalce razveseljevali Pevsko društvo Zvon, Moška in Ženska vokalna skupina Lipa, Tamburaški Orkester Šmartno, Oktet Valvasor, Darko in Manca Vidic z ansamblom, Noreia, Eva Černe in Zbor sv. Nikolaja, niti večera pa sta prepletala Helena Hauptman in Luka Bregar. Nežne melodije, ubrane pesmi in prijeten humor v pesmi in besedi; vse to nas je ogrevalo ta večer za dobro. Že sam Anton Martin Slomšek je svaril, naj dveh stvari nikoli ne spregledamo: osebnega poboljšanja in dobrega dela. Okrog 130 nastopajočih nam je dalo zgled, saj so za dobrodelnost prispevali svoj nastop, njim pa so se pridružili tudi vsi ostali, ki so ta večer skrbeli, da smo obiskovalci lahko dobro slišali in lepo videli. V dneh po nesreči je bilo ogromno obrtnikov, podjetij, zavodov, ustanov, ter posameznih donatorjev in sponzorjev ki delujejo v obeh Občinah, pa tudi od drugod, ki so priskočili družini na pomoč. Nikoli namreč ne vemo kdaj se nam bo dobro delo povrnilo, a zagotovo je, da se dobro vrača le z dobrim. Družina Planinšek – Brčan se vsem iz srca zahvaljuje za vsakršno izkazano pomoč v dneh preizkušnje; s pomočjo dobrih sosedov, vaščanovi in obrtnikov iz naše okolice pa hiša dobiva ravno v teh dneh novo streho.

 

»Za prijatelje, si je treba čas vzet…!« smo slišali ob zaključku prireditve iz grl vseh nastopajočih. Da, nekaj najlepšega je, ko imaš ob sebi prave prijatelje in teh ta večer ni manjkalo. Vsak nastopajoči je v zahvalo prejel krhek cvet v zahvalo. Polni lepih vtisov, dobrih želja in ponosni, da smo lahko ta večer sestavljali lepši mozaik sedanjosti za vse, smo odhajali na domove. Verjamem, da smo z dobroto vsaj malo polepšati večer tudi družini in ji poskušali vsaj delno olajšati skrbi teh in prihodnjih dni. Skupaj zmoremo več!

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi