Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Parlamentarne volitve: odprta predčasna volišča

Predčasno lahko tudi v Litiji do četrtka glasuje vsak volivec.

 

Na upravnih enotah po vsej državi so se včeraj, 8. 7. 2014 ob 7. uri odprla predčasna volišča. Odprta bodo dve uri prej kot ponavadi, ko so vrata odprli ob 9. uri. Do četrtka bo na predčasnih voliščih mogoče tudi glasovati do 19. ure, in ne le do 17. ure kot na volitvah in referendumih v preteklosti. Zaradi podaljšanega delovnega časa volišč bodo dalj časa kot odprta tudi vrata upravnih enot.

 

Predčasnega glasovanja ni treba napovedovati ali prositi zanj, volivec pa mora imeti s seboj identifikacijski dokument. Koristno je, če na predčasno volišče do četrtka ali na redno volišče v nedeljo volivec s seboj prinese obvestilo o volitvah, ki ga je prejel po pošti. Obvestila je pošta začela raznašati prejšnji teden, zadnja bodo volivci najbrž prejeli v sredo. Ta obvestila niso obvezna, da bi lahko volili. Volivca, ki ga nima, na volišču ne smejo zavrniti. Je pa vendarle koristno, če ga imate s seboj: so v pomoč volilnim organom, da lažje opravijo vse potrebne postopke.

 

Zadnja posebna glasovanja

Le še jutri bodo lahko volivci od svojih okrajnih volilnih komisij zahtevali glasovanje zunaj kraja bivališča. Tisti, ki letujejo na slovenski obali ali v Istri, bodo lahko v nedeljo glasovali na treh »pomorskih« voliščih: na Upravni enoti Piran s sedežem v Luciji, Obala 114a, na Upravni enoti Izola, Cesta v Pregavor 3a, in na Upravni enoti Koper, Trg Brolo 4.

Podobna posebna volilšča so tudi drugod po državi. Seznam in naslovi vseh volišč, pa tudi obrazci za oblikovanje zahteve za posebno glasovanje, so dostopni na spletnem naslovu državne volilne komisije.

Le še jutri je mogoče zahtevati tudi nedeljsko glasovanja na posebnih voliščih za invalide ali na domu.

 

Glasovanja po pošti

Volivcem, ki stalno živijo v tujini, je DVK poslal 71.549 glasovnic, še 4087 pa so jih poslali volivcem, ki bodo v tujini le začasno. Manjši del teh, 225 volivcev, je tokrat izjemoma glasovnice za glasovanje po pošti iz tujine prevzelo v Sloveniji. To so predvsem tisti, ki so ta teden na dopustu. Še 524 volivcev, ki so začasno v tujini, je napovedalo glasovanje na ambasadah po svetu.

Vse glasovnice iz tujine bodo veljavne le, če bodo na pošto oddane najpozneje v soboto in če bodo do volilnih organov prišle v ponedeljek teden po volitvah do poldneva.

Oglejte si tudi