Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Gradnja čistilne naprave Litija - Šmartno

Občini Litija in Šmartno pri Litiji skupaj gradita čistilno napravo na vzhodnem delu litijskega
polja, nad sotočjem Save in reke Reke.

 

Gradbena dela na objektu čistilne naprave so v zaključni fazi. V teh dneh se bo začela montaža strojnih instalacij; lovilec kamenja, oprema vhodnega črpališča in grobih grabelj, oprema za deževni bazen in mehansko predčiščenje, oprema BSR bazenov, merilniki pretokov.

Upravni prostori objekta so zgrajeni, v njih se že izvajajo zaključna dela; ometi in keramika. V prihodnjih mesecih se bo vgradila oprema za laboratorij, kompresorsko postajo, prostor za sprejem gošč iz MČN in greznic. 

 

Dostop do čistilne naprave je urejen z magistralne ceste Litija - Zagorje. Izvedeni so piloti za mostno konstrukcijo in v teh dneh se gradi črpališče za kanalizacijo iz občine Šmartno pri Litiji, ki je lociran pod mostno konstrukcijo.

Poskusno obratovanje čistilne naprave se prične 1. 12. 2014. Z objektom in kanalizacijo bo upravljalo Javno podjetje Komunalno stanovanjsko podjetje Litija d.o.o.

 

V času poskusnega obratovanja objekt še vedno upravlja in nadzira izvajalec projektiranja in gradbenih del, ki ga preda občini po izvedenih meritvah, katere morajo izkazovati, da je čiščenje odpadne vode ustrezno.

Hkrati s čistilno napravo na litijskem polju se v mestu Litija intenzivno gradi kanalizacija in ostali vzporedni komunalni vodi in sicer na Grbinski cesti, Brodarski ulici ter na cesti Dolenjskega odreda. V prihodnjih tednih se bo nadaljevalo z izgradnjo kanalizacije na Ponoviški cesti in Savski cesti.

Mnogi občani ste že opazili, da se že nekaj časa izvaja podboj pod reko Savo, ki bo omogočil, da se bodo odpadne vode iz levega dela mesta Litije pripeljale na desni breg Save in naprej do CČN. Vrtanje se izvaja z metodo HDD, kar pomeni podzemno, horizontalno usmerjeno vrtanje z uporabo radijskega vodenja. Vrtanje poteka v treh fazah, najprej pilotno vrtanje (to je že izvedeno), nato povratno vrtanje za razširjanje vrtine na želeni premer, v zaključni fazi pa je uvlek cevi v vrtino.

Več na: www.cista-sava.si

Oglejte si tudi