Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Vaja članic GZ Litija: Gasilke preplavile Polšnik

V meglenem popoldnevu na zadnjo novembrsko soboto, se je pri gasilskem domu na Polšniku začelo pestro dogajanje. Iz doline so se drug za drugim valila gasilska vozila iz celotne občine. Vse skupaj še mogoče ne bi bilo tako zelo nenavadno, če ne bi bila polna gasilk v zaščitni opremi.
Pripeljale so se na prvo operativno vajo članic GZ Litija.  Na njej je tako sodelovalo okrog 40 gasilk iz 7 društev – PGD POLŠNIK, PGD DOLE PRI LITIJI, PGD GABROVKA, PGD TIHABOJ, PGD SAVA, PGD HOTIČ IN PGD JEVNICA - s kar devetimi vozili. 

Spopadle so se s požarom na  gospodarskem poslopju, kjer sta ostali v dimu dve poškodovani osebi. 6  se jih je podalo v notranji napad z izolirnimi dihalnimi aparati, kjer  so stežka našle oba poškodovanca, saj je bil prostor zadimljen, oba fanta pa precej težka preizkušnja za fizično moč naših deklet.

Ostale ekipe so z zunanjimi napadi  gasile poslopje, oziroma  varovale ostale objekte na domačiji.  Napajanje je potekalo tako iz domačega vodnjaka, od koder so vodo črpale z motorno brizgalno, iz podzemnega hidranta ter iz AC PGD Gabrovka.

Poškodovanca je oskrbela ekipa bolničark, ki so izvajale ukrepe prve pomoči do prihoda reševalcev.

 

 

Intervencija je bila uspešno zaključena, udeleženkam pa pustila mešane občutke.  Marsikatera od nas se je prvič spopadala z nalogami na intervenciji, ki jih iz različnih razlogov  še nikoli ni imela priložnosti opravljati.  Vedno znova  smo imele tudi možnost ugotavljati, da sta teorija in praksa dve različni stvari, ki jih je v realni situaciji potrebno združiti, kar pa ni enostavno.  Šele ko se sam srečuješ z določenimi nalogami in težavami, ki jih moraš rešiti, se največ naučiš. Tudi in predvsem na napakah.  Zato pa vaje so.

Pri izvedbi vaje so bili naši moški kolegi, kljub »ženski« vaji, nepogrešljiva pomoč. Tam, kjer se je  nam še zatikalo, so bili dobrodošla dodatna »roka in tudi možgani«. Vodenje intervencije je tako prevzel poveljnik PGD Polšnik Štefan Logar, v podporo  pa so nam bili še ostali člani domačega in ostalih društev.  Tako za tehnično pomoč kakor za pogostitev, ki so nam jo pripravili pod budnim očesom predsednika Darka Povšeta.

V postroju na zaključku vaje smo poleg vodje intervencije poslušale spodbudne besede častnega predsednika GZ Litija, Ivana Lovšeta ter poveljnika GZ Litija, Igorja Cividinija. Vsi so pozdravili namen in izvedbo vaje, ki je bila prva tovrstna vaja v naši GZ po kar nekaj letih društvenega delovanja članic. Toliko nas na kupu že dolgo ni bilo.  Darko Povše je  pred pogostitvijo, ki je sledila udeleženkam iz vsakega društva podelil še simbolično pohvalo za sodelovanje na vaji z željo, da se drugo leto ponovno vidimo,  pa četudi kje drugje v občini. Glede na odziv članic, na letošnjo vajo, se zdi, da smo na dobri poti.

Moja želja in namen, združiti članice iz območja GZ Litija  in z njimi izvesti vajo, kjer bo vsaka dobila priložnost delati tisto, kar drugače morda nikoli ne bi, sta bila izpolnjena.  Četudi je moč  slišati nasprotovanja zgolj ženskim vajam, ker so nerealistične, je moje mnenje še vedno enako; na tovrstni vaji smo bile »prisiljene« delati vse – in kje in kako bi se  lahko drugače tega naučile, kakor  tu, kjer nimaš možnosti, da to dela namesto tebe nekdo drug – moški kolega , kot bi to bilo v nasprotnem primeru.

Verjamem, da je bila letošnja vaja začetek in preboj v dogajanju na tem področju v GZ Litija in se veselim novih izzivov v prihodnje.

 

Laura Horvat

Predsednica komisije za delo s članicami PGD Polšnik 

Oglejte si tudi