Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Novinarska konferenca ob zaključku projekta

Vsi štirje župani občin Litija, Šmartno pri Litiji, Zagorje in Radeče so si edini, da je projekt, ki je uredil odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju srednje Save, potekal dobro, v skladu z načrti in je v zaključni fazi. Vrednost celotnega projekta je znašala 27 milijonov evrov skupaj z davkom na dodano vrednost, 22 milijonov evrov je prispeval Kohezijski sklad EU, občine pa so poleg lastnega prispevka v ta projekt obenem uredile tudi infrastrukturo: nekaj cest, pločnikov in javno razsvetljavo. Na željo občanov so ponekod vgradili tudi plinovod in telekomunikacijske kable.
Z izgradnjo kanalizacijskih vodov in treh čistilnih naprav, je poskrbljeno za ustrezno čiščenje komunalnih odpadnih voda in zmanjšano obremenitev okolja.

Na območju Litije in Šmartnega pri Litiji je gradnja kanalizacije in čistilne naprave skupaj vredna 16 milijonov evrov. Kanalizacijske sisteme financira vsaka občina zase, objekt čistilne naprave pa imata v solastništvu. Projekt je že v celoti izveden.


Vrednost investicije v Radečah – izgradnje centralne čistilne naprave, ki zajema izgradnjo klasične pretočne biološke čistilne naprave z aerobno stabilizacijo blata kapacitete 3.000 populacijskih enot, znaša 1,4 milijona evrov.


V Zagorju ob Savi znaša vrednost projekta slabih 11 milijonov evrov skupaj z davkom na dodano vrednost; s temi sredstvi je bila izgrajena kanalizacija in CČN.


Župan občine Litija Franci Rokavec se je v svojem govoru sprehodil čez celoten potek projekta v občini Litija, ki je zajemal izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave in postregel z zanimivimi podatki v številkah. Na koncu je izpostavil, da se bo v prihodnjem letu pričelo tudi z odvažanjem gošč iz greznic in malih komunalnih čistilnih naprav na novo čistilno napravo, iz območij, kjer ni javne kanalizacije. Organizacijo odvoza bo prevzelo javno podjetje, greznice pa se bodo praviloma praznile na tri leta; na ta način se bo bistveno zmanjšala obremenitev okolja, tudi izven Litije in Šmartna pri Litiji.


“Projekti, ki predvidevajo dolgoročno rešitev na področju urejanja odpadnih voda, terjajo veliko premisleka in truda vseh vpletenih, da so končne rešitve tudi izvedljive v praksi. Podpis pogodbe z izvajalcem Riko d.o.o. je bil prelomni trenutek s katerim smo oddali naročilo izvedbe projektiranja kot tudi izgradnje samega kanalizacijskega sistema. Občina je v okviru skupne aglomeracije z občino Litija reševala odvajanje odpadnih voda, ki se zaključuje s centralno čistilno napravo” je dela ob koncu projekta strnil župan Občine Šmartno pri Litiji, Rajko Meserko.


V nadaljevanju svojega govora je še izpostavil: “Kljub dodelitvi sredstev za celotno skupino projektov »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju srednje Save – 2 faza« je občina morala za gradnjo kanalizacije prispevati veliko sredstev. Prav tako je občina v celoti z lastnimi sredstvi sočasno uredila tudi vodovodno omrežje v Šmartnem, rekonstruirala del obstoječe kanalizacije na Usnjarski cesti in dokončno uredila pločnik od obvoznice do Jezov v smeri meje z občino Litija”.


“Da je projekt pri koncu in praktično realiziran, gre zasluga tudi dobremu sodelovanju vseh štirih občin” je mnenja župan občine Radeče Tomaž Režun, ki je to priložnost hkrati izkoristil tudi za to, da se je vsem partnerjem pri projektu iskreno zahvalil za dobro sodelovanje. Na koncu je še izpostavil, da je sicer delež občine Radeče v skupnem projektu relativno majhen, a je za Radečane vendarle izjemnega pomena.


Župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan pa je v svojem govoru izpostavil, da gre za prvi večji tovrstni projekt na tem območju, da gre za projekt, ki povezuje štiri občine v skupnih prizadevanjih za čisto in neokrnjeno naravo, kar prinaša številne pozitivne posledice.

Oglejte si tudi