Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Razstava ob 150. obletnici rojstva Petra Jereba

Od rojstva skladatelja, zborovodje in litijskega občinskega tajnika Petra Jereba bo 1.7.2017 preteklo 150 let. S svojim delovanjem je pustil trajne sledi v litijskem prostoru. Visoki okrogli jubilej smo obeležili s postavitvijo tematske razstave o njegovem življenju in delu.
Pevci PD Lipa smo še posebej tesno povezani z njegovo zapuščino. V letu 1892 je Peter Jereb sprejel vodenje zbora, ki je v času njegovega vodenja, leta 1910, dobil ime Lipa. Zbor je v duhu časa, ko so bila tudi pevska društva bistvena za ohranjanje slovenske besede, prepeval predvsem domoljubne in narodne pesmi, Jereb pa je veliko pozornosti namenjal tudi novonastajajoči umetni slovenski pesmi. Od začetnih 16 pevcev je pod Jerebovim vodstvom zbor rastel tako številčno kot tudi po kvaliteti. Po vojni je nastal mešani pevski zbor, ki je štel kar 60 članov. Litijski pevci so po zaslugi Petra Jereba širili dober glas tudi izven meja občine.

 

Jereb je intenzivno komponiral nova dela za zbor in marsikatera skladba iz njegovega opusa je še danes trdno zasidrana v repertoarjih slovenskih pevskih zborov.


Razstava ob 150. obletnici rojstva Petra Jereba:

  • 27.3. - 24.4. 2017 v avli OŠ Gradec
  • 25.4.2017 v Kulturnem centri Litija
  • maj 2017 v Mestnem muzeju Litija

Razstava je rezultat sodelovanja Pevskega društva Lipa, OŠ Gradec in Mestnega muzeja Litija. 
Vsebinsko zbrala in uredila Ana Tori, lektoriranje Alenka Zupančič, oblikovanje Luka Hauptman.

Oglejte si tudi