Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Novoletni koncert poln Svetlobe in pozitivnih ljudi

Mogoče boste rekli, da se kar naprej ponavljam, ko napišem, da so naši večeri nepozabni, vendar verjemite, da je res. Lahko bi napisala še neverjeten, čudežen in poln svetlobe z izjemnimi ljudi. Kot sva ob koncu ugotovila z gospodom iz Lukovice, (ki je prišel prvič na Polšnik pogledat, če je pri nas res vedno lepo) smo se ta večer res (zopet) zbrali ljudje s posebno energijo, ki je valovila med nami in ustvarjalo se je nepozabno vzdušje.
Kot vsako leto, kulturno leto na polšniškem odru pričnejo domači pevci, MoPZ Polšnik, ki ga vodi Žiga Tori in z odličnim prepevanjem so zopet razveselili poslušalce. Gostili smo izjemnega pianista Zorana Škrinjarja, katerega navdušuje Mozartova glasba. Je skladatelj, muzikolog in glasbeni pedagog ter promotor kulturnega udejstvovanja slepih in slabovidnih v Sloveniji. Oslepel je med študijem na glasbeni akademiji. Ampak to ga nikoli ni ustavilo, da ne bi odkrival in nadgrajeval ustvarjanje skozi glasbo Mozarta. V njegovi glasbi naj bi prevladovala svetloba, sklad, vedrina in življenjska radost. In vse to je bilo čutiti v Zoranovem poplesavanju po tipkah klavirja, katerega glasovi so preplavili dvorano. Čudovito glasbo pa je dopolnila Tanja Šubelj iz Lukovice, ki vodi letošnjo generacijo abrahamov. Skupaj z Jožetom Kosom sta predstavila dejavnosti, ki bodo potekale vse leto. Od razstav, koncertov, sajenja dreves, gledališkega ustvarjanja in učenja ter sodelovanja v dobrodelnih akcijah skupaj z društvi slepih in slabovidnih, Tačkami pomagačkami, Srečno hišo ... Dvanajst aktivnosti... Vsak mesec nekaj dobrodelnega. Tanji Šubelj deluje le 1% vida, vendar jo vodi Svetloba in ji daje moč, da pomaga ljudem v stiski, skozi projekte, ki med vse nas prinašajo veliko lepega in dobrega.
Ob takšnem dogodku človek razmišlja, kako premalo smo hvaležni za vsakdanje stvari: da vidimo sonce in prijatelje, da slišimo glasbo in pogovore, da lahko sami odidemo na sprehod, v trgovino, v službo ... In mi še kar nergamo in stokamo, kako se nam godi krivica. Uf!
In potem na oder stopi gluhoslepi g. Polutnik,  ki odpleše neverjeten ples o obisku gora. In to še ni vse. Skrbi za družino, opravlja domača dela, je predsednik društva gluhoslepih DLAN (www.gluhoslepi.si)in verjemem, da si ne ustvarja nepotrebnih problemov ampak išče in najde rešitve, da naredi nekaj dobrega za sočloveka. Obiskale so nas tudi Tačke pomagačke, terapevtski psi, ki so s svojo prijaznostjo in prilagodljivostjo vse navduševali. Ob koncu pa je zaigrala še pianistka Alenka Marinko in vsi smo zapeli  ob njeni spremljavi.
Že šesto leto je na Polšniku potekal prevzem abrahamovega ključa novi generaciji. Generacija 64 je izpeljala kar nekaj dobrodelnih dogodkov in tako so se vpisali na seznam abrahamov, ki v svojih letih želijo narediti nekaj dobrega za ljudi, ki potrebujejo pomoč. Dajejo del sebe drugim. Verjamem, da bo tudi generacija 1965 napisala bogato zgodbo, ki bo nepozabna in polna Svetlobe.

Program sva povezovali Tanja Ribič in Mateja Sladič-Vozelj, z abrahami se je pogovarjal Jože Kos, za sceno smo poskrbeli Nada in Berto Završnik, Mateja in Tomaž Vozelj, piruške je spekla Tončka Borišek, pleteno srce za gosta pa Breda Kos. Hvala tudi harmonikarju in basistu Petru Završniku, Tanji Bučar in gasilcem za teh.pomoč, Barbari Bučar ter Zinki Tori za fotografiranje. Za organizacijo dogodka je poskrbelo Kulturno društvo Pavle Voje Polšnik.

Novo leto smo pričeli "svetlobno". Hvala vsem, nastopajočim in seveda obiskovalcem,  ki ste bili del nje. 

V enem od intervjujev je Violeta Bulc dejala: »Delaj tako, da vnašaš v prostor veselje, sebi in drugim.«  Naj bo to naše vodilo za to novo leto. Napišite čim več bogatih zgodb, z veseljem pobarvajte veliko nepopisanih listov, naj vaše črke ustvarijo čudovite verze prijateljstva in radosti. Naj glasba doni v vaših srcih in vas poveže z  vsemogočno Svetlobo. In delite to izjemno knjigo z drugimi, kajti le tako bo imela smisel.   

 

Oglejte si tudi