Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

2016 5. Tačkov festival – malo moker, a vesel

V petek, 10. junija 2016, se je zaključil 5. Tačkov festival. Napolnjevale so ga pestre vsebine: dvodnevno gledališko-lutkovno dogajanje, likovno-literarni natečaj, kinološko osveščanje in predvsem spodbujanje medsebojnega sodelovanja na osnovi kulturne rasti, strpnega dialoga in sprejemanja. Spominski del Tačkovega festivala je s svojim obiskom in spominjanjem na kolega in prijatelja Naceta Simončiča osmislila spoštovana in cenjena slovenska igralka Ivanka Mežan.

Več:

Dopoldansko deževje je 9. in 10. junija dopoldan sicer malo pokvarilo načrte organizatorjem, saj niso uspeli prikazati kinološkega dogajanja v parku na Stavbah. Si je pa 750 otrok ogledali lutkovno predstavo domače skupine Li-LU Medved in dežnikter predstavo Gledališča desni žepek Poklic coprnice Mice. Obiskovalci so spoznali tudi delo in poslanstvo pasjega zavetišča Meli v Trebnjem, saj so festivalu želeli dati rdečo nit odgovornosti do zapuščenih in izgubljenih živali.

Tačkov festival poteka v znamenju likovno-literarnega natečaja, ki je imel letos naslov Našli smo psa (tehnika: strip). Prispelo je 500 del, ki so razstavljena v litijski galeriji knjižnice. Izjemen odziv je presenetil komisijo (slikar Jože Ovnik, knjižničarka Stanka Sirk in predstavnica knjižnice Sonja Perme), ki je izbrala 15 najbolj prepričljivih zgodb v sliki in besedi ter jim namenila praktične ustvarjalne nagrade.

Spominski večer v knjižnici je namenjen Nacetu Simončiču, ki nas je s svojim delovanjem navdihoval in spodbudil v pripravi Tačkovega festivala. O Nacetu in njegovi gledališki karieri v partizanskem gledališču smo se pogovarjali z njegovo gledališko kolegico in prijateljico, igralko Ivanko Mežan. Tople in Nacetu izredno naklonjene so bile njene misli, ki jih je zbrano ter čustveno delila z obiskovalci prireditve.  Prireditev so polepšale pevke Učiteljskega pevskega zbora KUD Litus, ogledali smo si tudi krajše dokumentarne filmske in fotografske izseke o Nacetovih gledaliških letih. Gradivo so nam prijazno odstopili: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Univerza v Ljubljani – AGRFT, Lutkovno gledališče in družina Cerar.

Z gostjo Ivanko Mežan smo doživeli nepozaben spominski sprehod v čas rojstva slovenskega narodnega gledališča, ki ga je v partizanskih letih soustvarjal tudi Nace Simončič. Znova smo se tudi prepričali, da je krog ljudi, ki so poznali Naceta Simončiča izjemen in poseben.

Sonce je v petek popoldan pregnalo oblake in zaključek Tačkovega festivala se je lahko dogajal pod kostanji v parku na Stavbah. Glasba, živahno moderiranje povezovalca Lovra, ki je predstavljal aktivnosti festivala, so obiskovalce usmerjale v različne kotičke. V bralnem kotičku v Knjižnici pod kostanji sta potrpežljivo na mlade bralce čakali psički iz terapevtskega Društva Tačke pomagačke. Društvo Tačke in repki je spodbujalo k ustvarjalnosti z origami tehnikami. V delavnici lutk so nastajale ročne lutke iz nogavičk – seveda so bili to kužki, ki so nastopali tudi v mini gledališču pod kostanji. Tačkove palačinke so pekle prijazne članice Turističnega društva Litija, na odru pa so se ob Lovru pokazali različni kužki s svojimi lastniki na pravi promenadi.

Zaploskali smo petnajstim nagrajencem natečaja ter jih obdarovali s praktičnimi nagradami, izbrali in nagradili pa še skupino otrok iz podaljšanega bivanja OŠ Gabrovka, ki je naredila skupinsko najboljše stripe.

Peto druženje s Tačkovim festivalom je sklenila velika slastna torta, ki so jo spekli v kavarni pri Mostu, in so jo sladkosnedi »človeški«obiskovalci z užitkom pojedli.

Tačkov festival postaja simpatično in toplo druženje ljubiteljev psov, gledališča, ustvarjalnosti in radovednosti. Organizirata ga javna zavoda Knjižnica Litija in Zavod za kulturo, mladino in šport Litija s podporo Civilne iniciative Litija in Mestne skupnosti Litija. Festival podprejo donatorji in sponzorji v obliki materialne pomoči in sodelovanja (Turistično društvo Litija, Tesarstvo Roman Hribar s.p., Kmetija Čož, Jože Čož s.p., Komisija otrok in pes KZS, Kinološko društvo Zagorje, Društvo Tačke pomagačke, Društvo Tačke in repki ).

Zapisala: Andreja Štuhec, Knjižnica Litija

Foto: Sonja Perme (Knjižnica Litija)

Oglejte si tudi