Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Preobrazba zunanjega prostora prej - potem: Uporaba naravnih materialov in virov je pot do sožitja

Vsakdo, ki se pripelje strmo po hribu navzgor, je nagrajen s pogledom na urejeno zidano hišico in razgledom po vinorodnih gričih. Zidanica ima funkcijo počitniške rezidence, ki jo uporabniki koristijo za odmik, oddih in polnjenje baterij. Arhitekturo, pripadajoče objekte in zunanji prostor oblikujejo naravni materiali: kamen, les, kovina, opeka in rastline.
Dovoz in parkiranje v strmini moramo jasno označiti.

Parkiranje je omogočeno na dveh ploščadih. Spodnje parkirišče je označeno s pergolo, ki služi kot zaščitna ograja in opora za naravno senčilo – vinsko trto. Dovoz in zgornje odkrito parkirišče pa sta nakazana z betonskimi tlakovci, ki se v zunanji prostor akumulirajo zaradi luknjic, med katerimi raste trava.

Preobrazbe celotnega zunanjega prostora smo se lotili z dopolnjevanjem.

Parcelo skoraj v celoti obdaja nizek kamniti zid, ki se na jugu poveča v opornega. Dopolnili smo ga z zračno leseno ograjo, za katero smo uporabili smrekov in macesnov les. Da vzdrževanje ni potrebno, smo les po vrhu zaščitili s pločevino ter ga prepustili naravni zaščiti – patini, sivenju. Obiskovalce pozdravita označen leseno-kamniti portal in polkrožna klop, ki nakazujeta začetek vijugaste poti do vhodnega praga. Enostavno pohištvo lahko poleg dekorativnega elementa vrta uporabljamo tudi za odlagalno poličko, prostor za pogovore s sosedi, otroško igralno površino ali poletni ležalnik. Zaradi padavin smo severni vhod skoraj po celotni dolžini objekta zaščitili z nadstreškom, skozi katerega pridemo do polkrožnega zunanjega stopnišča. Stopnice smo nadgradili z lesenimi portali, ki služijo kot prehod med javnim in zasebnim.

Bivalni del vrta zaznamujejo ravnina, cvetoče hortenzije ter vlečni vodnjak.

Na južnem bivalnem platoju se razprostira večja površina z letno jedilnico, prostorom za bivanje na soncu, sezonskim bazenom, igriščem za otroke, cvetlično gredico ter vodnjakom. Vodni element močno zaznamuje zunanji prostor, hkrati pa služi za hlajenje vkopane vinske kleti pod platojem in je gorivo za namakalni sistem. Deževnico ali kapnico za zalivanje vrta in povrtnin lahko z vodnjaka zajamemo tudi na klasičen vlečni način. Tako stanovalci ob koriščenju naravnih virov in materialov, naravi vračajo, kar ona daje njim. To je dobra praksa bivanja v sožitju. 

Tekst in fotografije: Center za zunanjo ureditev
Objava v Dnevniku, prilogi moj dom: e-članek

SVETOVALNI DAN V CENTRU ZA ZUNANJO UREDITEV
Če ste na poti do nove zunanje ureditve, prenove ali dopolnitve, se lahko udeležite individualnega svetovalnega dneva v podjetju Center za zunanjo ureditev – hiši idej in povezovanj na Veliki Preski nad Litijo. V letnem koledarju si označite prihajajoče sobote: 4. 3., 1. 4., 29. 4., 24. 6., 2. 9., 7. 10. ali 25. 11. 2017 ter s plačilom kotizacije​ rezervirajte​ enega od​ termin​ov​ (prijave na info@zunanjaureditev.com ali 041 351 929, info 041 615 020). Prejeli boste nasvete na temo zunanje ureditve z lesom, informacije o postopkih realizacije za celostno zunanjo ureditev in navezave do različnih mojstrov izvedbe.

Oglejte si tudi