Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Centralna čistilna naprava Litija Šmartno uspešno poskusno obratuje

Centralna čistilna naprava Litija Šmartno že nekaj mesecev uspešno poskusno obratuje. Vzpostavljajo se pogoji, ki zagotavljajo ustrezno čiščenje odpadne vode iz območja Litije in Šmartna pri Litiji.

 

Na čistilno napravo priteka odpadna voda iz desnega brega mesta Litija. V teh dneh je bilo izdano uporabno dovoljenje za vso kanalizacijo v mestu Litija, zato bomo v prihodnjih dneh pričeli z obratovanjem črpališč, ki bodo na čistilno napravo dovajala odpadno vodo tudi z levega brega reke Save. Glavno črpališče za odpadno vodo za levi breg je locirano ob Ponoviški cesti, kjer je hkrati tudi večji zadrževalni bazen in razbremenilnik visokih voda. Odpadna voda se po tlačnem vodu črpa na desni breg Save in se ob objektu OMW priključi na glavni dovodni kanal do čistilne naprave.

 

Na čistilni napravi sta v funkciji že oba SBR bazena, v katerih se izvaja biološko čiščenje odpadne vode. Čiščenje poteka po načrtih, k ustreznemu delovanju pa pripomorejo tudi poletne temperature. Količina odpadnega blata se povečuje, tako da bo z delovanjem začela tudi naprava za strojno zgoščevanje blata. Pričeli bomo tudi s poskusnim dovozom gošč iz greznic in malih čistilnih naprav.

 

V mesecu septembru načrtujemo dan odprtih vrat na čistilni napravi, kjer vam bomo prestavili objekt in njegov namen. Vse zainteresirane bomo popeljali po objektu in povedali vse o novi pridobitvi Litije in Šmartna pri Litiji.

Oglejte si tudi