Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

ZLATOPOROČNO SLAVJE MIHAELA IN ANGELE PŠAJD IZ SPODNJIH ŽERJAVC

V soboto 14. januarja 2017, sta v krogu domačih in prijateljev praznovala 50 let zakonskega življenja Mihael in Angela Pšajd iz Spodnjih Žerjavc.

Mihael Pšajd, se je rodil 6.9.1945 v Spodnjih Žerjavcih 23. Otroštvo je preživljal s sestro in bratoma na manjši kmetiji. Po končani osnovni šoli je nekaj časa delal pri okoliških kmetih, nato se je zaposlil v Mariborski livarni. Potem je šel za 18 mesecev v Novi Sad na služenje vojaške obveznosti. Po vrnitvi je dobil službo na pošti v Lenartu, kjer je delal kot pismonoša. Kasneje si je poiskal delo v tovarni Klemos v Lenartu, kjer se je priučil za ključavničarja, ko pa je podjetje šlo v stečaj, si je zaposlitev poiskal v podjetju I.B.S.. Leta 2003 se je upokojil.
Angela Pšajd, rojena Hausvald, se je rodila 10.12.1949 v Spodnjih Žerjavcih 21. Imela je dve polsestri. Otroštvo je preživljala na manjši kmetiji. Že v osnovni šoli je morala prevzeti gospodinjska dela in pomagat očetu pri ostalih delih na kmetiji, saj je mama zbolela za rakom in leta 1964 umrla.

Z Mihaelom sta se spoznala v domačem kraju, saj sta bila skoraj soseda. Poročila sta se 14.1.1967 civilno in 22.1.1967 še cerkveno v cerkvi Sv.Lenarta. Po poroki sta nekaj časa živela na moževi domačiji. Potem sta šla za vajncarja, kot se je reklo v Šenekarjev vrh.

Rodilo se jima je pet otrok, dve hčerki in trije sinovi. Kasneje sta si na Angelini domačiji, zraven očeta in mačehe, dogradila del hiše, kjer sta si ustvarila dom. Vsi skupaj so delali na kmetiji. Tudi otroci so pomagali pri raznih opravilih, saj se je večina delalo ročno.

Življenje jima lepša še pet vnukov, pet vnukinj in en pravnuk, ki skrbijo, da babici in dedku nikoli ni dolgčas, posebej je pestro ob koncu tedna, ko gredo mlajši zelo radi z dedijem v hlev, gledat in krmit živali.
Družina Pšajd je povezana, v bližini živijo vsi otroci z družinami, tako se pogosto srečujejo in tudi priskočijo na pomoč staršema, če kaj potrebujeta.

Oglejte si tudi