Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
2°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Svetopisemski maraton 2012 - »Ne boj se, samo veruj!«

Letos se bomo  tudi v župniji sv. Lenart  pridružili pobudi kristjanov iz vse Slovenije in v tednu od 7. do 14. oktobra 2012 sodelovali  v svetopisemskem maratonu, ki letos nosi naslov Ne boj se, samo veruj! S sodelovanjem v tej pobudi se želimo posvetiti Svetemu pismu, ki ni samo temelj krščanske vere, ampak temelj večjega dela evropske kulture! Na prav poseben način izhaja iz njega tudi slovenski knjižni jezik v prvi slovenski knjigi – Trubarjevem Katekizemu.

 

Kaj je Svetopisemski maraton?

Svetopisemski maraton je neprekinjeno branje Svetega pisma, ki dan in noč traja ves teden (v takšni obliki poteka pri Sv. Jožefu v Ljubljani - letos že peto leto zapored), kjer se izmenja skoraj tisoč bralcev. Za branje Svetega pisma je potrebna odločitev. Zanjo je potrebno ustvariti primeren prostor in čas, da bi Beseda lahko zaživela v našem vsakdanjem življenju, v čemer je tudi namen organizatorjev svetopisemskega maratona. Hkrati je to lepa priložnost za druženje in ustvarjanje novih prijateljstev.

 

Zadnji dve leti se pobuda za tako imenovane »mini« svetopisemske maratone širi tudi po drugih slovenskih krajih. V cerkvi sv. Lenarta bomo Sveto pismo brali od petka, 12. oktobra z pričetkom s sv. mašo ob 18:00 uri  pa vse do sobote, 13. oktobra, ko bomo zaključili s slovesno mašo ob 18:00 uri. Tako bomo Sveto pismo brali 24 ur neprekinjeno, tudi ponoči. Spodbuda k branju in življenju po Svetem pismu velja vsem, še posebej pa tistim, ki še iščejo odgovore na temeljna življenjska vprašanja o smislu.

 

Vabljeni vsi – mladi, starejši, družine, verni in neverni, tudi iz drugih župnij - bere lahko vsak, saj za »maratonsko« branje ni potrebno  biti posebej pripravljen ali s posebnimi retoričnimi znanji. Namen tega nenavadnega dejanja je spodbuditi redno, vsakodnevno branje Svetega pisma, ki bo preseglo okvirje »maratonskega« tedna, in vedno bolj postajalo vir pozitivnega pogleda na svet. Zato bo na koncu pred vse »maratonce« postavljen izziv, da se priključijo pobudi Berem Besedo–več o njej in maratonu na spletni strani www.svetopisemskimaraton.si. Za sodelovanje in branje Svetega pisma pa se lahko obrnete na našo koordinatorko »mini« svetopisemskega maratona Heleno Vinter, članico zakonske skupine iz Lenarta (031/659-257 ali helena.vinter@gmail.com.  ). 

Takole pravi naša koordinatorka Helena Vinter, mamica petih otrok:

Dragi sožupljani, rada bi vas povabila k sodelovanju na svetopisemskem maratonu.

Ko molim, se pogovarjam z Bogom. Vse prevečkrat pa samo govorim in premalo poslušam, kaj želi Gospod povedati meni. Sveto pismo pa je prav to: Božji odgovor na moje prošnje, zahvale, dvome, življenjske odločitve. Pri poslušanju Božje besede me Gospod tolaži, spodbuja, se z mano veseli, mi kaže pravo pot, mi govori, da sem zanj dragocena.

Ali mu želim prisluhniti?

Tudi do nas je prišla pobuda Svetopisemske družbe, ki v oktobru pripravlja SVETOPISEMSKI MARATON po mnogih krajih v Sloveniji, ki pa lahko traja cel teden ali pa en dan. To pomeni 24 urno neprekinjeno branje Svetega pisma, ki ga bomo letos prvič organizirali tudi v naši župniji. K sodelovanju smo vabljeni prav vsi, tisti ki bi želeli Božjo besedo brati in tisti, ki bodo Božjo besedo poslušali. Vse vas prosim, da se v čimvečjem številu prijavite za bralce in se vpišete v sezname, ki bodo na voljo.

Verjamem, da se bomo kot župnija odzvali Božjemu povabilu in prisluhnili Njegovi besedi!


Kaplan Damjan Mlinarič

Oglejte si tudi