Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Pohod z Ovtarjem

OŠ Lenart enota vrtec je v sodelovanju z Občino Lenart organizirala zimski pohod z Ovtarjem.

Pohod smo izvedli v okviru projekta Park čutnih poti. Čeprav je bilo hladno jutro, se je 3. decembra 2011 zbralo okrog 140 ljudi. Pohoda so se udeležili otroci, njihovi starši in sorodniki, občani Lenarta, predstavnica občine Manca Zlodej, mladi kolesarji KK TBP s trenerjema, radijska novinarja RSG Maks Kurbus in Romana Drumlič, starostniki Doma Sv. Lenarta ter vzgojiteljice in pomočnica ravnatelja Kristina Travnekar.

 

V fotografski objektiv sta dogajanje ujela Zmago Kokol in Maks Kurbus, na poti pa nas je spremljala tudi televizijska ekipa SIP TV. Pred odhodom smo se na parkirišču pred vrtcem okrepčali s toplim čajem in sladkim prigrizkom. Pot nas je vodila mimo cerkve, kjer smo si ogledali kamnite dele cerkve in šole, nato pa po ulici Pot na Kamenšak do gozda Kamenšak. Tam smo si ogledali odprt kop, kjer so včasih črpali kamen za zidavo okoliških hiš in proizvodnjo apna.

 

V gozdu so vidne le luknje, ki so že porasle z drevjem, saj je bilo črpanje kamna opuščeno že v daljni preteklosti. Po tem kamnu sta pozneje gozd in ulica dobila tudi ime. Na Apanci, parceli, kjer so včasih žgali apno, smo si ogledali kamenje, ki je bilo najdeno na tej površini. V njih smo videli fosile kot ostanek Panonskega morja. Fosile, ki smo si jih ogledali, so predstavljale školjke, ježki in kamenotvorne alge.

Na tem postanku nas je Ovtar – Marko Šebart s svojo ženo Matejo pogostil z vročim čajem, s katerim smo se ogreli.

 

Skozi naselje Lormanje smo si ogledali hišo, ki je bila v preteklosti zgrajena iz tega kamna. Na majhni vzpetini nad Lormanjem smo postali na mestu, kjer je stala cerkvica sv. Jakoba, v kateri sta se poročila  Agata iz Štraleka in Friderik Herbestein  iz Hrastovca, znana iz povesti Ožbalta Ilauniga Črni križ pri Hrastovcu. O cerkvi ni več sledu, v bližini pa je še vidna  stara lokalna  cesta. Pot nas je peljala naprej  mimo lovske preže nato skozi gozd in čez poplavni travnik  domov proti Lenartu.


Kljub hladnemu vremenu smo bili pohodniki dobre volje. Med hojo smo že  načrtovali nova doživetja, na katerih bomo z Ovtarjem odkrivali in raziskovali nove poti.        

 

Avtor: Nataša Mlinarič in Marko Šebart

Oglejte si tudi