Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
11°C
5°C
Oceni objavo

27. Maistrove prireditve na Zavrhu

V petek, 30. novembra 2012 so V Kulturnem domu Zavrh potekale 27. Maistrove prireditve. Pred prireditvijo so venec h kipu generala Maistra položili polkovnik dr. Tomaž Kladnik, poslanec Državnega zbora RS Franci Breznik in podžupan Franci Ornik. V uvodnem delu je dr. Marjan Toš predstavil temo:
  • Davorin Polič - Sokolski vaditelj, slovenski narodnjak in maistrov podpornik

V kulturnem programu so nastopili:

  • Pihalni orkester KD MOL Lenart
  • Vokalni kvintet Završki fantje
  • Vokalna skupina Amista
  • Učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor - Podružnična šola lenart.

 

Govornika na prireditvi sta bila polkovnik dr. Tomaž Kladnik, ki je govoril o vrednotah Slovenske vojske. Podžupan Občine Lenart Franci Ornik je v nagovoru poudaril:

 

“General Maister je na taboru v Sinči vasi na današnjem avstrijskem Koroškem poleti leta 1919, kot pooblaščenec deželne vlade za Slovenijo dejal: “Mi smo Slovenci, ki živimo pod božjim soncem, moramo in hočemo postaviti take domovinske mejnike, da nas ne bodo naši potomci preklinjali, temveč da bodo nas in naše delo blagoslavljali”, je zapisano v časopisu Korošec, ki je izšel 27. avgusta 1919 v Velikovcu.

 

Mogoče se komu zdijo Maistrove besede arhaične, preživete. Prepričan sem, da to ne drži in da imajo glede na aktualne dogodke, vedno globlji pomen.

Besede imajo moč, saj jim sledijo dejanja. Skozi stoletja so izrečene ali zapisane besede premikale meje človekovega duha in so bile sila razvoja družbe. Besede, ki so jih v določenih zgodovinskih, družbenih in političnih razmerah izrekli ali zapisali ljudje, ki so imeli znanje, modrost, odločnost in vizije so pripomogle k temu, da mo kot posamezniki in družba postali svobodni, dobili smo pravice in svoboščine, oblikovala se je socialna in demokratična družba.

 

Ob dogodkih, kot je današnji je prav, da se zamislimo o tem, kdo smo in kam gremo. Ali bomo ostali in postali družba in država, kakršno so tekom stoletij izborili ljudje, ki so ustvarjali našo državo in nacionalnost. Zlasti Maister in njegova vojska, borci v drugi svetovni vojni in tisti, ki so postavili temelje državnosti leta 1991.

Smo na razpotju, lahko se odločimo, ali bomo družba in država strpnosti, odprtosti, enakih možnosti, socialne, politične in gospodarske stabilnosti. Če bomo našo pot nadaljevali v smeri dogodkov iz zadnjega obdobja, bo naša družba nestrpna, zaprta in nestabilna, brez razvojnih možnosti.

 

Sedaj so potrebne vrednote iz Maistrovih časov- odločnost, svobodomiselnost, razum in strpne besede, ki jim bodo sledile prave odločitve in odločna dejanja tistih, ki imajo moč in oblast. Predvsem pa naj bistvo vseh odločitev in dejanj postane skrb za kvaliteto življenja, za mir, blaginjo in razvoj. V smislu daljnosežnih besed generala Maistra iz leta 1919, da nas ne bodo naši potomci preklinjali, temveč, da bodo nas in naše delo blagoslavljali.”

Vir: Občina Lenart.

 

Oglejte si tudi