Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
3°C
PET.
14°C
3°C
Oceni objavo

DELOVNI SESTANEK OBČINSKEGA SVETA OBČINE LENART NA TEMO NAMESTITVENI CENTER ZA TUJCE ČRNI LES

V četrtek, 3. marca 2016, ob 18. je v prostorih Občine Lenart potekal delovni sestanek Občinskega sveta Občine Lenart na temo Namestitveni center za tujce Črni les.
Z Ministrstva za notranje zadeve je na Občino Lenart prispela pobuda za ponoven sklic seje oziroma delovnega sestanka občinskega sveta, ki jo je podal državni sekretar Boštjan Šefic. Ker je o tej temi občinski svet odločal na izredni seji in je sklep glede namestitvenega centra Črni les v veljavi, se je župan odločil za sklic delavnega sestanka. Sestanka so se udeležili predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve RS Boštjan Šefic, vodja Centra za tujce v Postojni, mag. Jože Konec, direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek, komandir Policijske postaje Lenart Srečko Artenjak, svetniki Občinskega sveta Občine Lenart in predstavniki medijev.
V uvodu sta dr. Milan Brglez in Boštjan Šefic predstavila aktualno stanje begunske problematike v Sloveniji in razloge za ustanovitev izpostave Centra za tujce v bivšem hotelu Črni les.
Župan Janez Kramberger je navedel razloge, zakaj lokacija hotela Črni les ni primerna za Izpostavo Centra za tujce, ali kakršenkoli namestitveni objekt za begunce. Poudaril je, da je območje Črnega lesa v prostorskih aktih opredeljeno kot območje namenjeno športu, rekreaciji in turizmu. Polega tega je bivši hotel za občino pomemben za razvoj turizma, saj se si občina že leta prizadeva, da bi hotel zaživel. Jezero Komarnik je naravna vrednota državnega pomena, bližina avtoceste in državne ceste neprimernost lokacije le podkrepita. Sklep občinskega sveta je negativen, kar pomeni, da nasprotuje nameri o ustanovitvi začasne izpostave Centra za tujce na lokaciji objekta in je še vedno v veljavi.
Vodja Centra za tujce Jože Konec je povedal, da bi v Črnem lesu uredili izpostavo Centra za tujce zaprtega tipa, v kateri bi bile nameščene osebe, ki so v postopku vračanja iz Slovenije. V tovrstnih objektih vlada poseben režim, z 24 urnim fizičnim in video nadzorom in policijskim varovanjem, kot določa Pravilnik o postopku nastanitve v Centru za tujce ter obliki in vsebini izkaznice o dovolitvi zadrževanja na območju Republike Slovenije.
Sledila je je razprava, v kateri so svetniki zastavili številna vprašanja. Mnenja so bili, da od pristojnih ne prejmejo popolnih in ustreznih informacij glede namestitvenega centra in na podlagi nepopolnih podatkov ne morejo ponovno odločati.
Župan je v zaključku ponovno poudaril, da pristojne poziva, da pri odločitvi o ustanovitvi izpostave Centra za tujce v Črnem Lesu upoštevajo odločitev občinskega sveta in da je sklep o nasprotovanju tej nameri še vedno v veljavi. Iz celotne razprave je bilo razvidno, da svetniki vztrajajo pri negativnem stališču do Namestitvenega centra Črni les.
Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve RS so v zaključku dejali, da bodo Občini Lenart poslali predlog v pisni obliki, temu bodo sledila nadaljnja usklajevanja.

Oglejte si tudi