Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Učeče se kmetije – po znanje na podeželje

V okviru LAS Ovtar Slovenskih goric smo v letošnjem letu uspešno zaključili še en projekt: Učeče se kmetije – Po znanje na podeželje, sofinanciran iz ukrepa LEADER iz Programa za razvoj podeželja za 2007-2013.

 

Z analizo območja, ki ga pokriva Društvo za razvoj podeželja »LAS Ovtar Slovenskih goric«, smo iskali še obstoječe izvajalcev domače obrti in tradicionalnih znanj kot npr. pletenje košar, izdelovanje različnega orodja iz lesa, kovaštvo, izdelovanje volne, kulinarike, poljedelstva iz preteklosti (uporaba in tehnologija pridelave lanu, ajde, pire, industrijske konoplje …). 

 

Tekom projekta smo z mojstri izvedli tudi učne delavnice v Centru Slovenskih goric. Mojstri so prikazali pletenje košar, polstenje volne in predelavo tekstilnega lanu, izdelavo in uporabo dekorativnega slanega testa, pripravo domačih krem in mila ter poslikavo pirhov. Delavnico tradicionalne peke kruha pa smo izvedli na turistični kmetiji, kjer smo kruh tudi spekli na tradicionalni način v krušni peči. 

Odziv javnosti z obiskom delavnic je bil odličen, zato je naša želja, da se tak primer dobre prakse nadaljuje naprej.  

 

Z vzpostavitvijo mreže mojstrov in kmetij je bila izdana tudi mapa oz. katalog Po znanje na podeželje – kmetije in mojstri domačih obrti in tradicionalnih znanj Slovenskih goric. V katalogu so kmetije in mojstri podrobno predstavljeni, prikazana so njihova znanja in veščine ter primer izvedbe delavnice na kmetiji ali na drugi lokaciji po dogovoru, ko narava dela to dopušča. 

 

Predstavitev mojstrov in kmetij ter povabila na delavnice zaokrožuje še predstavitveni film Po znanje na podeželje, ki ga je s spretno roko posnel Sandi Kolarič. V filmu so predstavljene domače obrti in tradicionalna znanja,  ki jih najdemo le še pri nekaterih mojstrih ali kmetijah ter predstavljajo zadnje še žive primere tovrstne dediščine območja.

 

Delavnice so namenjene vsem starostnim skupinam, še posebej priporočamo obisk delavnic in oglede družinam z otroki in organiziranim obiskom osnovnih šol ter znanja željnim posameznikom. 

 

Obiskovalcem so se predstavili naslednji mojstri:

1.         Franc Ruhitel – polstenje volne;

2.         Andreja Bunderla – peka gibance;

3.         Alojzija Zemljič – izdelki iz dekorativnega slanega testa;

4.         Marija Čuček – zeliščarstvo (kreme in mila).

 

Pogostili pa so nas mojstrice oz. gospodinje iz  Učnih kmetij:

-          domači sok s Kmetije Šipek,

-          gibanica iz Turistične kmetije Bunderla,

-          pecivo iz kmetije Titan – Čuček,

-          kruh in ocvirkovka iz Vinotoča Kramberger,

-          pecivo iz kmetije Žugman.

 

Otroci iz Osnovne šole Lenart in malčki iz vrtca Lenart so bili navdušeni nad delavnicami in so se z veseljem preizkusili v različnih spretnostih ter se prav tako poučili o domačih zeliščih in pripravi slovenjegoriške gibance. 

Oglejte si tudi