Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Strokovno predavanje Govedorejskega društva za lisasto pasmo Ljutomer-Križevci

V sredo 1.2.2017 s pričetkom ob 9.00 uri je bilo v gostilni Šadl, Križevci pri Ljutomeru strokovno predavanje Govedorejskega društva za lisasto pasmo Ljutomer-Križevci.

 

Temi predavanja sta bili:

mag. Anton Hohler (KGZ Ptuj):

   Ketoza-tihi ubijalec krav molznic (težave z plodnostjo, somatske celice, slaba ješčnost in posledično izčrpanost krave,….);

   Vodenje prehrane krav molznic s pomočjo rezultatov mlečne kontrole

 
ga. Nina Kunaver, dr. vet. med. (MED TRUST d.o.o.)

   Pomen zgodnjega odkrivanja ketoze pri molznicah z WELLION VET BELUA

 

 Specialist za živinorejo, mag. Anton Hohler (KGZ Ptuj), je v opisu ketoze kot tihe ubijalke krav poudaril, da je ta sicer razširjena pri vseh pasmah govedi najbolj pa ravno pri lisasti. Genetski vpliv na pojav ketoze le okrog 2 odstoten. Kar v 50 odstotkih meni mag.Hohler, si je rejec kriv sam. Poznamo dva tipa ketoze. Tip I, ki v času od 3 do 6 tednov po porodu nastane zaradi preskromnega krmljenja, je lažje ozdravljiv in se v večini pojavlja pri lisasti pasmi. Tip II pa običajno nastane v 1. in 2. tednu po porodu (najpogosteje  med 3. in 5. dnem po telitvi), je težje zdraviti in jo imenujemo tudi kot bolezen debelih krav. Tem povdarkom in kako pristopiti k reševanju zelo prisotne ketoze tudi na našem območju, je klub izredno slabemu vremenu - hudi poledici prisluhnilo okrog 30 rejcev članov društva.

 

 

Oglejte si tudi