Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

KRIŽEVCI PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA OBČINA 2016

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA OBČINA 2016

 

Društvo Planet Zemlja je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Vlade Republike Slovenije, razpisalo že sedmi vseslovenski natečaj za naziv »Planetu Zemlja prijazna občina«. Tega so si letos prislužile občine Razkrižje (v kategoriji do 3.000 prebivalcev), Križevci (v kategoriji od 3.000 do 5.000 prebivalcev), Zreče (v kategoriji od 5.000 do 10.000 prebivalcev), Žalec (v kategoriji nad 10.000 prebivalcev) in Ljubljana (v kategoriji Mestnih občin).

 

Organizator je podelil tudi priznanja občinam, ki jim je naziv ušel iz rok, a je razlika med njimi in zmagovalnimi zelo majhna. Občine, ki si po oceni komisije zaslužijo priznanja so: Bistrica ob Sotli, Bohinj, Brda, Dobrovnik, Hoče-Slivnica, Kamnik, Kanal ob Soči, Kočevje, Krško, Medvode, Piran, Radovljica, Sevnica, Slovenske Konjice, Velenje, Velike Lašče in Vodice.

OBRAZLOŽITVE PREJEMNIKOV NAZIVA 2016:

 

RAZKRIŽJE

Občina vlaga v krepitev splošnokoristnih funkcij gozdov, kar ima ugoden vpliv na turizem ter ohranjanje kulturne dediščine. Občina je vpeta v naravovarstvo in se glede na finančne zmožnosti trudi z ureditvijo obstoječih javnih igrišč. V občini se zavedajo pomena orodij življenjskega cikla pri načrtovanju infrastrukture in prepoznavajo trajnost kot pomembno razvojno usmeritev. Zavedajo se tudi problematike, ki jo hrup predstavlja v bivalnem okolju in pri tem zelo aktivno sodelujejo z občani. Imajo jasne razvojne prioritete in znajo ustrezno oceniti potencial obnovljivih virov energije in odpadkov.

 

KRIŽEVCI

Manjša občina, ki zelo upošteva ohranjanje narave in ga tudi vključuje v redne aktivnosti. V sicer tipično kmetijski krajini, vidijo v gozdu smiselnost vlaganj v zelene oblike turizma, rekreacije in sprostitve. Standard, ki obravnava varnostne zahteve na otroških igriščih poznajo. Velja za vzorno občino na področju trajnostnega razvoja in vključevanja učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. Načrtujejo izgradnjo sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, razumejo in znajo pa tudi ustrezno oceniti potencial odpadkov. Občina ima urejeno prevzemanje večine odpadkovnih tokov in pozna ter rešuje problematiko divjih odlagališč. Poznajo tudi postopke reciklaže gradbenih odpadkov. Zaposlene spodbujajo k trajnostnemu načinu prihoda na delo, vlagajo velike napore za izboljšanje prepoznavnosti občine kot naravi prijazne destinacije. Posebno pozornost namenjajo pridelavi zdrave in lokalno pridelane hrane.

 

ZREČE

Občina, ki kljub prioriteti gospodarstva in turizma, naravo jemlje kot svoj "adut". Urejeno imajo odlaganje večine odpadnih tokov,  znatno gozdno posest pa tudi sami aktivno upravljajo. Aktivno sodelujejo v več naravovarstvenih projektih in poznajo Evropski standard, ki opredeljuje varnostne zahteve na otroških igriščih. Zelo pozitiven je njihov poudarek na lokalno pridelani hrani, načrtujejo pa tudi več ukrepov, za izboljšanje stanja, med drugim zmanjšanje hrupa, ki ga povzročajo industrijski obrati. Zavedajo se potrebe po dodatnem ozaveščanju o vplivih, ki jih hrup povzroča na zdravje in počutje ljudi, zato urejajo območja za učne in turistične dejavnosti v mirnem okolju. Lokalna in ekološka hrana je prisotna v javnih zavodih, vzpostavljeni so ekološki vrtovi/sadovnjaki. Občina je aktivna na področju izdelave celostne (trajnostne) prometne strategije in ima izdelan načrt ukrepov, ki bo na dolgi rok zagotavljal trajnostni razvoj turizma.  Občina deluje povezovalno v regiji, vrednote trajnostnega razvoja pa prenaša na sosednje občine. Občina namenja sorazmerno veliko sredstev za okoljske investicije, ki združujejo komunalno urejanje, turistično ponudbo in investicije v učinkovito rabo energije.


ŽALEC

Občina uporablja neposredno komunikacijo z občankami in občani preko socialnih omrežij in zgledno skrbi za zaposlene v občinski upravi. V svojem proračunu vsako leto namenja denar za varstvo narave.  Poleg svojega gozda občina premore kar tri gozdne učne poti, z občinskim odlokom pa so zavarovali mogočnejša drevesa. Občina predvideva gradnjo lesenih bivalnih in funkcionalnih objektov. Veliko pozornost posvečajo zavarovanju naravnega okolja in razvoju trajnostnega turizma ter naravoslovnih učnih poti. V občini so izvedli ukrepe za zmanjšanje hrupa gostinskih lokalov v bližini stanovanjskih objektov. Razširili so tudi območje občine, kjer so določene stopnje varstva pred hrupom in zgradili protihrupni zid na pobudo občanov. Občina ima zelo veliko otroških igrišč, prav tako pa tudi igrišča, ki so namenjena mladostnikom, kar seveda pozitivno vpliva na socializacijo vseh generacij. Imajo tudi igrala, namenjena uporabnikom na invalidskih vozičkih. Občina je opravila sanacijo otroških igrišč in nakup dodatnih igral. Oblikovali so postopek za čiščenje divjih odlagališč in redno izvajajo čiščenje. Občina je nedvomno pokazala inovativnost s pivsko fontano, idejo, ki temelji na lokalni tradiciji pivovarstva in nanjo naslanja turistični produkt. Imajo vzpostavljene vrtove in sadovnjake na šolah in vrtcih in podpirajo uživanje  lokalno in ekološko pridelane hrane. Občina ima postavljeno strategijo razvoja prometne infrastrukture in se zaveda pomena uporabe nizko energetskih, okolju prijaznih avtomobilov. V občini vlagajo velike napore za izboljšanje prepoznavnosti občine kot naravi prijazne destinacije. Sprejeli so ambiciozne plane razvoja, ki so jih podkrepili s sorazmerno veliko pridobljenimi EU sredstvi. Uspeli so sanirati več stavb v javni lasti, imajo realen odnos do koncepta javno-zasebnega partnerstva, pripravljajo se na investicijo v sistem daljinskega ogrevanja in ustrezno vključujejo potencial toplotnih črpalk v strukturo virov za ogrevanje.

 

LJUBLJANA

Občina zasluži pohvalo za sistematičen in profesionalen pristop tako k načrtovanju kot tudi izvajanju komunikacijskih ter promocijskih projektov. Ohranjanje okolja je postala ena strateških tem na kateri mesto gradi svojo podobo. Način predstavitve je obiskovalcem prikazan na razumljiv in dostopen način, kar pripomore k popularizaciji zavedanja o varstvu okolja. Občina z veliko javnimi igrišči omogoča igro otrok različnih starostnih skupin in zmožnosti. Prestolnico zaznamujejo mestni parki in gozdovi, ki segajo v sam center mesta. Za gozdne površine tudi dobro skrbi, obenem pa ne spregleda vlaganja v znanje gozdnih posestnikov. Oskrba z električno energijo za vse objekte in opreme v lasti občine je iz 100 % obnovljivih virov energije, izvaja pa tudi aktivne ukrepe na področju trajnostnega transporta. Občina je pristopila k prenovi daljinskih sistemov, uvaja energetsko knjigovodstvo in centralen nadzorni sistem v stavbah v javni lasti. V občini potekajo številne aktivnosti in promocije v smeri ponovne uporabe, souporabe, premišljenega nakupovanja in spreminjanje prevladujočih potrošniških načinov. Občina ima urejeno prevzemanje različnih odpadkov, izvaja analizo divjih odlagališč in problematiko uspešno rešuje. Zelo so aktivni in uspešni pri podpiranju lokalno in ekološko pridelane hrane. Pohvalno je tudi zapiranje mestnega jedra za promet in promocija alternativnih načinov mobilnosti. Občina ima sprejeto strategijo razvoja prometne infrastrukture in izdelan poslovni model najema službenih avtomobilov z upoštevanjem okoljskih vidikov v življenjski dobi vozila. Občina je usmerjena k zmanjševanju vrednosti PM10 delcev in obremenjenosti s hrupom, uporablja zelena javna naročila in svoje občane informira o pomenu trajnostnega prometa.

 

društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu po ZON, ZVO in na področju vzgoje in izobraževanja

www.planet-zemlja.org

Ker nam ni vseeno!

 

O vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna občina,

ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Vlade Republike Slovenije

in v so-organizaciji Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije

 

Cilj natečaja je dvig ozaveščenosti o vplivu vseh odločitev lokalne skupnosti na okolje in dvig kvalitete bivanja občank in občanov s pomočjo vrednotenja ukrepov (ali stanja) s strani pristojnih ustanov (Zavod za gozdove RS, Direktorat za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalni institut za javno zdravje, zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Gospodarsko razstavišče Ljubljana, Gradbeni institut ZRMK, Zavod za varno igro, Zavod za varstvo narave, Zavod za gradbeništvo Slovenije in društvo Planet Zemlja).

Gre torej za projekt, ki nudi večplasten učinek – podatki ki jih posredujejo občine pomenijo dragoceno zbirko informacij strokovnjakom sodelujočih ustanov, medtem ko sodelovanje občinam prinašajo priznanje za njihovo odgovorno delo in motivacijo za naprej ter obilico namigov o tem, kako bi lahko lokalno okolje naredile še bolj prijazno, čisto in učinkovito. Od leta 2014 natečaj podpira tudi Skupnost občin Slovenije, od 2015 pa tudi Razvojne agencije Slovenije. Projektu je v letu 2016 podporo izrazilo tudi podjetji OVEN Elektro Maribor d.o.o. in Nigrad, komunalno podjetje d.d..

Oglejte si tudi