Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

VISOKO ZASTAVLJENI CILJI KULTURNEGA DRUŠTVA KAJER IZ BUČEČOVCEV

V soboto, 4. marca 2017 je v prostorih Vaško gasilskega doma Bučečovci potekal že 12. občni zbor KD Kajer iz Bučečovcev. V sklopu društva delujejo folklorna skupina Kajer, ljudski pevci iz Bučečovcev, pevci ljudskih pesmi pri folklorni skupini Kajer, mešana skupina pevcev ljudskih pesmi pri folklorni skupini Kajer, dramska sekcija, recitacijska sekcija in sekcija za ohranjanje kulturne dediščine. V društvo je vključenih 110 članov, v posameznih sekcijah je aktivnih  več kot 50 oseb.

Neizprosna volja, odrekanja in trdo delo, se je članom društva obrestovalo, saj sta folklorna skupina Kajer in mešana skupina pevcev ljudskih pesmi pri folklorni skupini Kajer, dosegli državno raven. Za folklorno skupino Kajer je to že četrta zaporedna uvrstitev na državni nivo. Regijsko raven pa so dosegle folklorna skupina Kajer, pevski ljudskih pesmi pri folklorni skupini Kajer ter mešana skupina pevcev ljudskih pesmi pri folklorni skupini Kajer.

Folklorna skupina je sodelovala tudi na državnem srečanju folklornih skupin Hrvaške v Koprivnici, kot gostje so z veseljem sodelovali tudi na več prireditvah v Pomurju, s čimer so promovirali folklorno skupino in Občino Križevci. Skupino vodi Sašo Ropoša.

Društvo vsako leto v mesecu novembru pripravi prireditev »Drogi sosid dober den«, ki je vselej tematsko obarvana in dobro obiskana. Predstavijo se s plesi, recitacijskim in dramskih delom, v goste pa povabijo tudi druge skupine. Lanskoletna prireditev je bila na temo ajde, letos pa se bodo lotili tematike povezane s krušnimi pečmi in opravili povezanimi z njimi.

Predsednik društva Zvonko Šijanec je povedal, da želijo svoje delo v letu 2017 še nadgraditi z izvedbo kakšnega projekta, ki bo širšega značaja in bo povezoval več društev. Prav tako si ponovno želijo, da se vsaj ena sekcija uvrsti na državni nivo, nadalje vsaj dve na regijski nivo, poleg sedaj že tradicionalne prireditve Drogi sosid dober den,  želijo samostojno izvesti še vsaj dve prireditvi, pripraviti razstavo, ponovno aktivirati starejšo folklorno skupino, gostovati v tujini in v goste povabiti kakšno folklorno skupino iz tujine, se strokovno izobraževati in promovirati društvo ter občino po Pomurju ter širše po državi.
Kato je že pred mnogimi leti zapisal, Doctrinae et fructus dulcis radicis amarae, kar v prevodu pomeni, znanje je sladek plod grenke korenine. Za vsa priznanja so se morali udeleženci neizmerno potruditi, veliko vaditi in se tudi marsičemu odrekati.

K besedi je bil povabljen tudi župan Občine Križevci mag. Branko Belec, ki je pohvalil delo društva in optimističen ter visoko zastavljen plan dela za leto 2017.

Predsednica KUD Križevci Silva Duh je prav tako pohvalila delo sosednjega društva in aktivnosti, ki jih nameravajo realizirati.

Uradnemu delu je sledilo druženje ob zvokih harmonike članov društva Kajer.

Oglejte si tudi