Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

ŠE VEDNO SE ZBIRAJO RECEPTI ZA PRLEŠKO GIBANICO

Na kulinarični delavnici na Vinotoču Belak so zapisali še tri recepte za prleško gibanico.
Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH še vedno aktivno zbira recepte za prleško gibanico, saj po sklepu zadnje okrogle mize želijo poenotiti recept za tradicionalno prleško sladico.

 

Tokrat so se članice društva KELIH povezale s Turističnim društvom Klopotec Kapela. Ideja o delavnici je nastala po srečanju mag. Tjaše Kos, predsednice društva KELIH, in Marije Fras, ki je napisala že več odličnih kuharskih knjig. Seveda je vključila tudi recept za prleško gibanico.

 

Barbara Smodiš Belak z Vinotoča Belak je bila gostiteljica delavnice in je poleg Helene Šic in Anice Močnik pokazala, kako pripravlja prleško gibanico. Vse tri recepte so seveda zapisali. Vsaka gospodinja je prleško gibanico pripravila nekoliko drugače, vse tri pa so bile okrogle. Videlo se je, da so vse vešče priprave prleške gibanice, saj so bile zelo spretne. Vlečeno testo je bilo voljno, skuta in kisla smetana iz Pomurskih mlekarn sta bili odlična osnova za nadeve. Priprava je potekala precej hitro, vse zbrane so komaj čakale, da so se prleške gibanice še spekle. Med čakanjem se je razvil pogovor o dosedanjem delu, ki je bilo opravljeno na področju zbiranja receptov in seveda tudi promociji prleške gibanice. Tudi konkreten predlog o morebitnem nadaljnjem sodelovanju je bilo slišati.

 

Na koncu je sledila še pokušina vseh treh prleških gibanic, zanimivo je bilo poslušati komentarje in mnenja prisotnih. Enim je bila bolj všeč tista z manj sladkorja, nekaterim malo slajša, zagotovo so bile vse tri odlične.

 

Naj omenimo, da je trenutno zbranih že več kot 40 receptov s terena, 15 iz knjig in 12 s spletnih portalov. Smernice za poenotenje recepta so bile povedane na okrogli mizi septembra lani. Z željo, da se zapiše recept, ki bo res tisti pravi, pa v društvu KELIH še enkrat pozivajo vse, ki pečete prleško gibanico, da recept posredujete na mail prleska.gibanica1@gmail.com. Za vsa vprašanja v zvezi z zbiranjem receptov in postopkom poenotenja recepta je na voljo tudi mag. Tjaša Kos na mailu prleska.gibanica1@gmail.com ali tel. številki 041 357 520.

 

 

In ne pozabite, Prleška gibanica 2017 z ocenjevanjem prleških gibanic in pestrim programom se bo zgodila v soboto, 2. septembra 2017.

Oglejte si tudi