Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Primer spoznavanja sobivanja

Zamisel oziroma izvirno, morda malce nenavadno idejo, je v četrtek uspelo lepo uresničiti Igorju Štebetu, podžupanu občine Komenda iz Žej. Na njegovo pobudo so se v Poslovni coni Žeje pri Komendi zbrali župan občine Komenda Stanislav Poglajen, direktor Poslovne cone Komenda Matic Romšak, direktor in lastnik firme RLS v Poslovni coni Janez Novak in učenke ter učenci 6. in 7. razreda OŠ Komenda Moste s profesorjem biologije  Boštjanom Železnikom.

Namen je bil, da tudi mladi spoznajo Poslovno cono in z uro Šole v naravi prepoznajo pomembnost skrbnega varovanja rastlinja in živali ter prilagodijo  poslovanje in delo podjetij in zaposlenih v njih v sožitju, ohranjanju narave in jutrišnji poslovnosti, ki dajeta zaposlitev in delo.

Test in pravilo obnašanja prihodnosti sta Igorju Štebetu zares lepo, odlično uspela. Župan je pohvalil vzgojo in izobraževanje mladih (šola) in skupni cilj občinske skupnosti,.. Direktor Poslovne cone in firme RLS sta predstavila in ponudila mladim možnosti njihovemu bodočemu delu ter skupni skrbi in pomenu za varovanje narave sploh; še posebej v domačem okolju v Poslovni coni po njihovem končanem šolanju. Direktor podjetja RLS je poudaril tudi interes za pridobitev novih, mladih strokovnjakov na področju biotehničnih meritev za zdravo okolje, za kar v podjetju podeljujejo tudi štipendije. Navdušen nad idejo in uresničeno pobudo Igorja Štebeta pa je bil profesor biologije Boštjan Železnik. »To je pravi in lep začetek primarnega sodelovanja šole in občine in v današnjem konkretnem primeru tudi vračanja pomladnega življa nazaj naravi«.

V naslednji uri so potem učenke in učenci spoznavali rast in poslovno življenje v coni. Ogledali so si bajerje in vanje vložili žabe, ki so jih dobili med ogledom. Tudi nekaj odpadkov so pobrali, da bo napovedana čistilna akcija lahko malo manj »učinkovita«. Okrog 25 učencev pa je potrdilo, da so takšne šolske ure v naravi ne le zanimive, ampak sta spoznavanje in hkrati druženje spodbudna za pravo skrb sobivanja z naravo.
Tekst in foto: A. Žalar

Oglejte si tudi