Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Marko Grilc 1000 krat na Črnivcu

Soboto, 19. septembra 2016, si bo poznani kolesar 61-letni Marko Grilc iz Most pri Komendi zagotovo zapomnil. Številni kolesarji, Markovi prijatelji in kolegi, so se namreč ob 14. uri zbrali v Stahovici Pri Bacu in se z njim na kolesih podali proti prelazu Črnivec. In zakaj na Črnivec? Simbolika Markovega kolesarjenja je namreč povezana s Črnivcem. Prav ta dan, 17. septembra, je kolesom, s tisočo (1000.) vožnjo prišel na prelaz. 

Da je bila njegova tisoča vožnja na Črnivec res svojevrstna simbolika njegovega kolesarjenja, zvemo iz pripovedi na startu.

Prvič je šel s kolesom na Črnivec pred 20 leti, ko je bil papež v Sloveniji. Takrat je začel tudi kolesariti. Do danes je prevozil že 200.002 kilometra v15 državah. Bil je v Franciji, Španiji…, dvakrat v Camino, pa v Rimu, Parizu, Budimpešti, Črni gori... Pet koles je že zamenjal, 6 parov gum, 2 verigi in 6 krat je padel, vendar vedno s srečo. Ne bo nehal kolesariti, sedaj čaka že šesto kolo. Prijatelji so mu izračunali, da njegovih 1000 voženj na Črnivec pomeni skupaj 3 mesece  neprekinjeno na kolesu.

No, simbolika veliko pove, čestitke na vrhu Črnivca v soboto, 17. septembra, malo po 15. uri pa tudi. Ob kolegih in prijateljih mu je na vrhu prelaza Črnivec v sosednji občini Kamnik prvi čestital domači župan občine Komenda Stanislav  Poglajen.

A. Žalar

Oglejte si tudi