Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Znani so najlepši in najgostoljubnejši v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2015

Sklenjena je letošnja vseslovenska odmevna akcija Moja dežela – lepa in gostoljubna Turistične zveze Slovenije (TZS) pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. TZS je v hotelu Perla v Novi Gorici podelila priznanja najboljšim v akciji. Med prejemniki priznanj tudi kobariški Kamp Koren.
Izjemen pomen urejene Slovenije za uspešen razvoj turizma v državi je v svojem uvodnem nagovoru ob začetku Dnevov slovenskega turizma 2015, ki so potekali v oktobru v Novi Gorici, poudaril tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar. In prav vsakoletna akcija TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ocenjuje urejenost in gostoljubnost krajev po vsej Sloveniji, igra pri tem pomembno vlogo.

 

V akciji oziroma tekmovanju sodeluje že več kot dve tretjini vseh slovenskih občin, je na prireditvi poudaril Peter Misja, predsednik TZS. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 143 mest in krajev, sedem kampov in 11 mladinskih prenočišč, pet bencinskih servisov in 16 tematskih poti. Najboljši trije v posamezni kategoriji so prejeli priznanja na torkovi prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je bila letos še posebno slovesna; TZS namreč praznuje 110-letnico. Leta 1905, 24. junija, je bila na pobudo ljubljanskega župana Ivana Hribarja ustanovljena Deželna zveza za pospeševanje tujskega prometa na Kranjskem, predhodnica današnje zveze. Ta pomeni tudi začetek organiziranega turizma v našem prostoru.

 

Na prireditvi so podelili priznanja v akciji najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, naj tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, mestnim, trškim in vaškim jedrom ter zmagovalcem spletnega glasovanja. V akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, sodeluje, kot omenjeno, že več kot dve tretjini slovenskih občin, ki so iz leta v leto čedalje bolj urejene, k čemur zelo prispevajo prav člani turističnih društev in drugi sodelavci s prostovoljnim delom. V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z okoli 200.000 prostovoljci, ki sodelujejo v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna; vanjo sta torej vključena vsaka deseta Slovenka oziroma Slovenec.

 

Velik pomen prostovoljnega dela v turizmu sta na prireditvi poudarila tako predsednik TZS kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je gostom znova predstavil nekatere poudarke v nadaljnjem razvoju slovenskega turizma; ta naj bi se z »re-invencijo«, ki je bila tudi osrednja tema letošnjih Dnevov slovenskega turizma, začenjal razvijati hitreje in predvsem uspešneje.

 

In kdo so letošnji zmagovalci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna? Med večjimi mesti Velenje. Med srednjimi Nova Gorica, mesto vrtnic in igralništva, gostiteljice letošnjih Dnevov slovenskega turizma in podelitve priznanj najboljšim v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna; zbrane na prireditvi sta tako pozdravila župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in predsednik uprave družbe Hit Dimitrij Piciga. Med manjšimi mesti je najlepše urejen Žalec. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Bledu, med zdraviliškimi Rogaški Slatini, med izletniškimi Mozirju. Med mestnimi jedri je prvo mesto osvojil Kamnik, trškimi Zgornji trg Šentjurja in vaškimi Kog. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel Hostel Pliskovica, med kampi Kamp Koren, naj tematska pot je postala Solčavska panoramska cesta – Pot najlepših razgledov, najbolje ocenjen Petrolov servis je v Kranju (Labore). Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripade Kranju, med zdraviliškimi kraji Rogaški Slatini, med turističnimi kraji Cerknemu, za najboljšo tematsko pot pa so izbrali Zdravilni park Sveta Trojica.


Čestitke vsem dobitnikom priznanj, še posebej pa kobariškemu Kampu Koren. 

Povzeto po izjavi za javnost TZS

Oglejte si tudi