Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Župan je pozdravil mlade kuharske mojstre

V petek, 7. aprila, je v kobariškem Hotelu Hvala - restavraciji Topli Val potekal vseslovenski projekt Kuhnapato, v sklopu katerega so kuharske veščine predstavili osnovnošolci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, OŠ Dobrovo, OŠ Dornberk, OŠ Šturje Ajdovščina in OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača. Mladi kuharski mojstri so pripravljali tradicionalne zdrave jedi, značilne za kraje iz katerih prihajajo. 

Kot je koordinatorka projekta Kuhnapato zapisala na spletni strani, so osnovnošolci pokazali popolno lojalnost ali razumevanje poslanstva projekta Kuhnapato, ki v letošnjem šolskem letu na pobudo Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija nadgrajuje motivacijske postopke spodbujanja otrok k zdravemu načinu življenja, kar je posledica črpanja sestavin iz okolice ob spoštovanju danosti narave, priprava na preprost način, brez obilice maščob in ostalih dodatkov. Da bi mera bila popolna, so tudi imena skupin izvirala iz lokalne zgodovine, kot npr.: Punčke Maje, ki jim je Bogomir Magajna delil bonbone, pa o Brkonji Čeljustniku smo prav tako slišali, Pituralke so se ozirale na avtohtono sorto hrušk, Kuhnje na nepogrešljive mineštre severne Primorske…
Kdo je »kriv« za to?!? Verjetno vsi in vse po malo. V prvi vrsti mentorji skupin, ki so letos že od novembra zdrava tradicionalna kosila pripravljali za svoje sošolce, podružnice, vrtce.., ki so vzgojili pripadnost do dela, do okolice, spoštovanje do lokalnih sestavin, ki ga je na primorskem, skupaj z odnosom do hrane in hranjenja, morda malce več, kot v drugih slovenskih regijah, pa šolski sistemi, domača okolja, gostinci, ki nam stojijo ob strani in spodbujajo tisto najboljše, ki v sebi nosijo otroci.

Ponovno smo bili priča »šolskim kosilom« v kreacijah, ki bi jih zavidali profesionalci" je ob koncu regijskega tekmovanja ponosno povedala koordinatorka projekta Anka Kocmur Peljhan. 

Osnovno šolo Kobarid sta pod mentorstvom Nadje Rejec zastopali dve skupini mladih kuharjev, ki sta pripravili in postregli po eno glavno jed in sladico. Fantovska skupina je postregla pečeno jagnjetino, poštokljo in medeno rdečo peso ter buljo na albuminski skuti. Dekleta pa ješprenj z dodatkom dimljene postrvi in kobariške štruklje.

Mlade kuharje, mentorje in komisijo, ki je spremljala njihovo delo je pozdravil in čestital tudi kobariški župan Robert Kavčič. Ob tej priložnosti se je zahvalil koordinatorki projekta Anki Kocmur Peljhan za vso opravljeno delo z mladimi in izvedbo dogodka v Kobaridu. 

 

Iskrene čestitke vsem mladim kuharjem in njihovim mentorjem!

Oglejte si tudi