Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Usposabljanje za delo z avtomatskim eksternim defibrilatorjem

V  občini Kobarid  so   na določenih mestih nameščeni  avtomatski eksterni defibrilatorji (AED).  Pred nedavnim ga je dobila tudi vas Podbela. Predsednica Sveta KS  Irena Breškon in Marjanca Velišček, sekretarka RK OZ Tolmin, sta v novembru organizirali  dve izobraževanji, s  ciljem, da  bi se čim več krajanov  Borjane in Podbele seznanilo z njegovo uporabo .  

 

Program izobraževanja – usposabljanja  je vodila  Božena Istenič, diplomirana medicinska sestra.  V uvodu je udeležence seznanila, kje vse so nameščeni AED  v občinah Tolmin, Kobarid in Bovec  in  kako pomembno vlogo imajo  AED. V nadaljevanju izvajanja programa  smo bili med drugim poučeni o tem,  da sama uporaba defibrilatorja še ne rešuje življenja, je pa zelo pomemben in priporočljiv dodatek k temeljnim postopkom oživljanja. Zelo  pomembna je  takojšnja pomoč, kako prepoznati  znake srčnega zastoja,  kako pravilno izvajati zunanjo masažo srca in umetnega dihanja tako pri odraslih,  kot tudi pri otrocih,  klic  na številko 112 in kaj sporočiti. Sledilo je temeljito spoznavnaje avtomatskega zunanjega defibrilatorja ter praktično delo z njim.

Ga. Božena Istenič nam je dala še vrsto  navodil  iz znanja prve pomoči, ko se znajdemo v različnih situacijah saj so za preživetje marsikdaj  zelo pomembne prve minute in kako smo na to pripravljeni. 

Usposabljanje za pravilno ukrepanje in pravilno uporabo AED,  je velika prednost, da  se lahko v ključnih trenutkih odzovemo hitro, pa tudi pravilno, ter da bi lahko čim več občanov v primeru nuje znalo pomagati,  pa marsikdaj tudi rešiti življenje. 

 

Danica Hrast

Oglejte si tudi