Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Turistična zveza Gornjega Posočja utrjuje svoje poslanstvo

V četrtek, 27. marca 2014, je Turistična zveza Gornjega Posočja  (TZGP) v Strgulčevi hiši v Bovcu na Letni skupščini popisala zadnjo stran v knjigi delovanja za leto 2013.  

 

V  času vpisa v Register leta 1990 je zveza združevala 22  društev.  Zadnja leta se je seznam članic ustavil pri številki petintrideset. Kot prostovoljno združenje turističnih in drugih društev povezanih s turizmom, deluje na območju Občin Tolmin, Kobarid in Bovec. Svoje delovanje je tudi v preteklem letu vključevala  v program Turistične zveze Slovenije, v turistične razvojne projekte z območja delovanja, v promocijske predstavitve širom po Sloveniji in preko meje v Italijo ter v povezovanje in sodelovanje z občinami, LTO-ji, društvi, razvojnimi agencijami, fundacijami …

 

Plod sodelovanja s Turistično zvezo Slovenije je vsakoletna akcija  Ocenjevanje krajev Gornjega Posočja v urejenosti in turistični privlačnosti. V letu 2013 je komisija TZGP za najlepše  na Bovškem ocenila Srpenico, na Kobariškem Potoki in Svino, na Tolminskem pa Gabrje in Modrejce. V sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Tolmin je za najlepše urejeno kmetijo izbrala kmetijo Vinka Beguša v Stržiščah. 

Skozi projekte Turistične zveze Slovenije je kontinuirano spodbujala  mlade k vključevanju v turistične projekte. Območju delovanja Zveze in njenim napotkom so v preteklem letu sledili učenci  Osnovnih šol  Podbrdo in Kobarid in Podružnične šole Breginj.  Predstavnica TZGP je bila tudi članica  Regijske komisije Turistične zveze Slovenije, ki je ocenjevala promocijski nastop podmladkov na turistični tržnici in raziskovalno nalogo v projektu Turizmu pomaga lastna glava, pod naslovom Iz babičine kuhinje  še vedno diši. Že več let je najbolj dejaven podmladek pri Osnovni šoli Bovec, ki je  z legendami z Bovškega v narečju razgibal tudi letošnjo skupščino.

 

TZGP se je vključila v organizacijo in izvedbo kar šest odmevnih prireditev: Bukvarne – sejma rabljenih knjig, tradicionalnega Eko praznika in  dvodnevne poljudnoznanstvene prireditve Puntarski dnevi ob 300-letnici tolminskega punta v Tolminu, Festivala soške postrvi, Festivala štrukljev in krapcev in Sejma starin in domače obrti v Kobaridu. 

 

Posebno pozornost je namenjala promocijski dejavnosti. S tem namenom je spodbudila k sodelovanju društva, ponudnike lokalnih proizvodov, vrtce, šole in podmladke. Promocijo je izvajala s prospekti iz Posočja in z informatorji društev.  Prisotna je bila na sejmu Turizem in prosti čas v Ljubljani, na prireditvi Velenjski turistični teden, na sejmu Stara dela za današnji božič v Špetru v Italiji. V čezmejnem prostoru je bila prisotna  na prireditvah Pro Loco Nediške doline (Bukvarna, božični sejem) in v Gemoni (praznik sira), povezovalno nit  pa je pletla  tudi s kulturnim domom Ruzajanski dum, SKS Planika Kanalska dolina in ISK Benečija.

V letu 2014 je TZGP že pripravila osnutek nove Strategije razvoja in delovanja zveze, ki  je že usmerjala  plan dela za letošnje leto. Okrepila naj bi zavedanje o pomenu dela TZGP in društev za razvoj turizma v regiji in zvezo vključila v razvojne programe kot enakovrednega partnerja. Prizadeva si za vzpostavitev stalnega vira financiranja, na podlagi katerega bo lahko delovala strokovno, učinkovito in uporabno.  

 

Olga Zgaga

                                                           

Oglejte si tudi