Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Skupaj uredimo in okrasimo naše domove

Leta 1914 se je začela prva svetovna vojna. Trajala je polna štiri leta. Poimenovana je bila Velika vojna, saj je temeljito pretresla svet in začrtala nove meje med državami.

 

Leta 1915 je vojna vihra pljusknila tudi ob bregove Soče. Kobarid se je znašel v središču svetovnega dogajanja oktobra 1917 z znamenito 12. soško bitko, ki je končala 29 mesecev trajajočo pozicijsko vojno na soški fronti. Kobarid se je s to bitko, poimenovano tudi "Čudež pri Kobaridu", vpisal za vedno v svetovno zgodovino.

 

Waterloo, Verdun, Yprès, Kobarid, Stalingrad, Kursk, Normandija so kraji, kjer so se bìle odločilne bitke v vojnih spopadih.  Kobarid je v svetu najbolj poznan slovenski kraj.

 

Od letos do leta 2018 se bomo spominjali stoletnic dogodkov v prvi svetovni vojni, in prav je, da pri tem sodelujemo vsi občani.

 

Za začetek skupaj okrasimo naše domove in vidna mesta po občini z rdečimi cvetovi. Naš skupni cilj je, da bi v času do leta 2018, ko se bodo zaključila obeleževanja 100-letnic 1. svetovne vojne, naši kraji zažareli v rdeči barvi nageljnov, ki simbolizirajo prijateljstvo, spoštovanje, ljubezen in so hkrati poklon vsem padlim v 1. svetovni vojni. Obiskovalci bodo poleg lepot naših krajev, zaznali lepoto rdečih cvetov, ki bodo spominjali na pomembne zgodovinske dogodke.

 

V Kobarid bodo v naslednjih letih prihajali obiskovalci od vsepovsod, z vseh petih celin. Uredimo naše hiše, uredimo okolico hiš. Zasadimo cvetje, po katerem je Kobarid pred desetletji slovel daleč naokoli. Uredimo dostope do kraja. Počistimo nesnago. Bodimo prijazni in ustrežljivi do obiskovalcev, a hkrati ponosni, da živimo v kraju, ki je poznan po vsem svetu.

 

 


Županja Občine Kobarid Darja Hauptman

Predsednik Krajevne skupnosti Kobarid Nejc Šerbec

Predsednica Turističnega društva Kobarid Lidija Koren

Direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec

Predsednik uprave Fundacije Poti miru v Posočju Zdravko Likar

            

Oglejte si tudi